Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RENOVIRANA REZIDENCIJA ZA PATRIJARHA

SPC uložila 800.000 € u ukletu vilu?!

Autor: I. Kljajić - S. Mijatović | 15.03.2014 - 21:54:00h | Komentara: 6

Patrijarh Irinej uskoro bi mogao da promeni adresu pošto je, kako „Alo!“ saznaje, sve spremno za njegovo preseljenje u tek renoviranu patrijaršijsku rezidenciju na Dedinju!

Avgust  2012.

Avgust 2012. | Foto: Rajko Ristić

 Krizni period proteklih godina nije usporio ambiciozni plan Srpske pravoslavne crkve da tokom 2013. u oronulu vilu u elitnom delu Beograda, kako je predračunom predviđeno, uloži čak 800.000 evra. Naprotiv, to zdanje je gotovo preko noći upakovano u novu, bledožutu fasadu, uz kompletno renoviran enterijer i eksterijer i u toku je poslednje glancanje nove rezidencije poglavara SPC.

Mart  2014.

Mart 2014. | Foto: Zoran Ilić

 Uprkos pitanjima koja smo uputili pre tri dana, iz kabineta patrijarha SPC do juče niko nije bio raspoložen da odgovori koliko je koštala i ko je platio obnovu vile u Užičkoj, kada će biti spremna za useljenje patrijarha i šta je konkretno urađeno tokom rekonstrukcije. Iako je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik još 2012, prilikom susreta s patrijarhom Irinejom u Beogradu, obećao da će RS pomoći radove na ovom objektu, u Ministarstvu finansija RS nisu nam odgovorili koliko je za ovaj projekt donirala Banjaluka. SPC se uoči početka radova hvalila da je upravo ova donacija najveća od svih koje su sakupljene za oživljavanje ruine na Dedinju, ali iznos je, uprkos našem insistiranju, ostao tajna.

Milorad Dodik  izdvojio novac  iz budžeta RS za  renoviranje vile  na Dedinju

Milorad Dodik izdvojio novac iz budžeta RS za renoviranje vile na Dedinju | Foto: Slobodan Pašalić

 Donacije su, u svakom slučaju, morale biti pozamašne, pošto je „ukleta vila“, kakvom je mnogi smatraju zbog misterioznih okolnosti pod kojima su umrli njeni bivši stanari, dobila sasvim novo ruho. Rezidencija u Užičkoj, koja je kupljena 1939. za potrebe Patrijaršije SPC, bila je jednospratna požutela zgrada od oko 200 kvadratnih metara, sa velikim tremom i stubovima, širokim vratima i prostranim holom. U prizemlju je imala spavaću sobu sa kupatilom, kabinet i kancelariju, na spratu samo prazne prostorije, a u podrumu kuhinju i špajz. Prema projektu, adaptirana rezidencija na 450 kvadratnih metara korisnog prostora ima veliki hol za doček i prijem stotinu gostiju, kapelu, kabinet patrijarha i kancelariju za sastanke, kao i dnevni boravak i salu za prijeme. Privatne prostorije poglavara SPC su na spratu. Patrijarh Irinej biće prvi poglavar SPC u toj kući još od 1958, kada je patrijarh German odbio da u nju pređe zbog udaljenosti od Patrijaršije. Sličnu skromnost pokazao je i patrijarh Pavle, koji je takođe živeo u Patrijaršiji, u centru Beograda. Rezidencija je tokom devedesetih služila da Crkva zbrine izbeglice.

Misteriozni smrtni slučajevi

Dosadašnji stanari ove dedinjske vile, patrijarsi Gavrilo i Vikentije i hrvatski komunistički rukovodilac Andrija Hebrang, živote su završili pod još nerazjašnjenim okolnostima. Vila je kupljena 1939. za patrijarha Gavrila, koga su Nemci uhapsili u prvim danima okupacije 1941. i odveli ga u zloglasni logor Dahau. Odmah po završetku Drugog svetskog rata, u nju se uselio visoki funkcioner nove komunističke vlasti Andrija Hebrang, ali ni on nije bio bolje sreće. Njega su 1948. uhapsili partijski drugovi. Usledilo je suđenje, čiji kraj nije ni dočekao, pošto je ubijen u zatvoru, a vlasti su njegovu smrt prikazale kao samoubistvo. Posle Hebranga, u vilu se vratio patrijarh Gavrilo, koji je preživeo logorske patnje, ali je u njoj kratko poživeo i iznenada umro u maju 1950. Nasledio ga je 1952. patrijarh Vikentije, koji je umro 1958, samo dve nedelje posle susreta sa Josipom Brozom, kada je odbio da potpiše pamflet kojim bi SPC priznala otcepljenu Makedonsku pravoslavnu crkvu.

Muzej patrijarha Pavla

Pošto je obnovu rezidencije privela samom kraju, SPC će, prema ranijim planovima, prionuti na skupljanje donacija za izgradnju muzeja patrijarha Pavla u Rakovici, ali i adaptaciju zgrade Patrijaršije, u kojoj su smešteni kabinet i prostorije patrijarha, sedište SPC, Sinoda i Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, muzej, biblioteka, štamparija, prostorije arhijereja, pratećih službi...
Poslednji komentari
  • Isus Vreme: 16.03.2014 06:52h

    KOLIKO STE POKRALI TO JE MALO STO DAJETE ZA MANASTIR SRAM VAS BILO VI SE BOGA NEBOITE VEC SE BOJITE DA CE TE OVCE ZA SISANJE IZGUBITI AL BOGA NE CE TE LAKO KUPITI CEKA I ON VAS DA VAM PECAT UDARI MAKROVI JEDNI.

  • tihivuk Vreme: 16.03.2014 09:23h

    SRECA pa se zavetovali na "skromnost".

  • stanojka Vreme: 16.03.2014 10:44h

    Poštovani donatori pozamašnih iznosa !! Davanjem novca za luksuzne cigle , mermer i ostali gradjevinski materijal,nece vas osloboditi "greha"koji zelite da ispaltite .Nahranite gladne , pomozite bolesnima ...Opcija na zalost ima. Poštovani primaoci pozamašnih donacija !!! Ukoliko vec primite novce ,bolest i glad je svuda oko vas .Usmerite ih u tom pravcu ...

  • Marko Vreme: 16.03.2014 12:35h

    Otkud SPC 800.000 evra za restauracije vila? a) Proizveli nešto pa zaradili. b) Oteli od sirotinje za krštenja, venčanja, sahrane, itd. c) Dobili od kriminalaca sa kojima su u ekipi, štite jedni druge.

  • Teodora Vreme: 16.03.2014 20:43h

    Patrijarh Pavle se prevrće u grobu! Ovaj njegov naslednik, a ni ostala crkvena bratija nisu mu, ne do kolena, nego ni do stopala.Srpska crkva se apsolutno i sve brže otuđuje od naroda, sve se više približava državi, odnosno osobama koje su u vlasti, i koje sebe postivećuju sa državom, ma iz koje stranke bili, jer ih svaka stranka prihvata računajući da će tako prečicom doći do glasova vernika. Katasrofa je da se crkva okrenula kriminalcima koji peru novac i biografije donacijama crkvi. Katasrofa je da se crkva komercijalizovala, a s druge strane ogrezla u aferama od kojih nijedna ni posle višegodina nije sudski okončana, već je zahvaljujući dilu sa političkim moćnicima, sve to gurnuto u zapećak. Sigurnim koracima srpska crkva je na dobrom putu da postane, ne nevladina, već vladina organizacija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP