Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POLICIJA ČEŠLJA UČEŠĆE SRPSKIH POLITIČARA U ŠTETNOM ARANŽMANU

Specijalci istražuju sporazum s Rusima!

Autor: V. Papović | 04.12.2014 - 14:00:00h | Komentara: 13

Specijalni istražni tim Ministarstva unutrašnjih poslova češlja obimnu dokumentaciju oko učešća srpskih političara u postizanju energetskog sporazuma sa Rusijom, koji se posle Putinovog odustajanja od gradnje gasovoda „Južni tok“ pokazao fatalnim po našu zemlju i zbog kojeg je Srbija do sada imala stotine miliona evra direktne štete, dok se propuštena dobit meri milijardama.

Dušan Bajatović sa ruskim partnerima iz projekta „Južni tok“

Dušan Bajatović sa ruskim partnerima iz projekta „Južni tok“ | Foto: Aleksandar Stanković

Među onima koji će morati da se do kraja istrage izjasne o svom učešću u ovom štetnom aranžmanu su, kako „Alo!“ saznaje, šef pregovaračkog tima sa Rusima Borko Stefanović i član tadašnjeg Vladinog tela Dušan Bajatović, kao i potpisnici Sporazuma, tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Vojislav Koštunica, kao i njegov naslednik Mirko Cvetković.


Kako nam je rečeno u MUP-u specijalni istražni tim koji treba da rasvetli ovaj posao formiran je još 4. septembra, ali će za konačne rezultate njegovog rada trebati još vremena pošto je reč o izuzetno obimnoj dokumentaciji koja se prikuplja iz mnogih državnih institucija. Nakon prikupljanja, provere i analize, ova dokumentacija će biti prosleđena Višem javnom tužilaštvu po čijem nalogu je i formiran ovaj tim. Tužilaštvo će nakon toga doneti odluku da li će podneti krivične prijave protiv odgovornih za ovaj aranžman kojim smo Rusima dali sve, a nismo dobili skoro ništa.

Naložio istragu: Nebojša Stefanović

Naložio istragu: Nebojša Stefanović | Foto: Dušan Milenković

Podsetimo, Stefanović je u decembru 2008. godine bio šef pregovaračkog tima Vlade Srbije, a Bajatović član tog tela tokom završne faze pregovora o detaljima sprovođenja sva tri dela energetskog sporazumu Srbije i Rusije, koji su u januaru iste godine potpisali Tadić i Koštunica, tadašnji predsednik i premijer Srbije.
Taj sporazum podrazumevao je prodaju 51 odsto akcija NIS-a ruskom „Gaspromnjeftu”, izgradnju gasovoda „Južni tok” kroz Srbiju i izgradnju skladišta gasa u Banatskom Dvoru. I pre odustajanja Rusije od „Južnog toka“ ovaj sporazum je ocenjen nepovoljnim za Srbiju, a prave razmere ovog „potopa“ postale su vidljive tek nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin ove nedelje obnarodovao da je odustao od gradnje gasovoda.

Borko Stevanović

Borko Stefanović | Foto: Goran Srdanov

Borko: Nisu me zvali iz policije


Potpredsednik Demokratske stranke Borislav Stefanović kaže da i pored ranijih najava do sada nije dobio poziv da policiji i istražnim organima ispriča svoje viđenje sporazuma sa Rusijom.
-Niko me nije zvao i ja mislim da se radilo samo o jednom letnjem igrokazu - kaže Stefanović za „Alo!“.

Poslednji komentari
  • penzioner Vreme: 04.12.2014 14:22h

    Ko god je kriv za prodaju NIS-a, socijalisti su se najvise ovajdili od toga!

  • jovan Vreme: 04.12.2014 14:24h

    brat bratu neveruje a kamoli pravoslavnom bratu rusu ako policija sve otkije biće da nas brat rus iskoristio i zaveo u crno

  • Zed Vreme: 04.12.2014 14:51h

    Zvace te Borko, ne brini

  • borchaSRS Vreme: 04.12.2014 15:17h

    Jesu li to svrseni megatrendisti specijalci, a da malo pogledate prema Briselu zbog otkazivana juznog toka i od njih zatrazite odstetu, jer se Bugarska ne nalazi u Rusiji, vec u EU, a teleporti nisu jos izmisljeni tako da se gas ne moze transportovati do ostatka Srbije.

  • mr.burns from simpsons Vreme: 04.12.2014 15:47h

    jeste, a svi mi koji smo odmah lajali da je to stetan ugovor bili smo neprijatelji drzave... uostalom ima jos toga..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP