Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAMO ZA NAJBOLJE!

Specijalna brigada raspisala konkurs za selektivnu obuku

Autor: Tanjug | 04.02.2015 - 13:01:00h | Komentara: 2

Specijalna brigada, elitna jedinica Vojske Srbije, raspisala je konkurs za prijem kandidata iz vojske na selektivnu obuku.

Specijalna brigada Vojske Srbije | Foto: MO

Specijalna brigada Vojske Srbije | Foto: MO

Mogu se javiti profesionalni oficir, podoficiri i profesionaln vojnici svih rodova i službi iz Ministarstava odbrane i Vojske Srbije koji ispunjavaju opšte i posebne uslove, navodi se u konkursu objavljenom u magazinu "Odbrana".

Od zaintersovanih se traži da nisu stariji od 28 godina, da su, kao i članovi uže porodice, državljani Srbije i da imaju radno iskustvo u vojsci od najmanje dve godine.

Od kandidata se traži da su plivači, da ispunjavaju bezbednosne provere, da nemaju negativne službene ocene, a da su im poslednje dve službene ocene najmanje "vrlo dobar".

Specijalna brigada Vojske Srbije | Foto: Vojska Srbije

Samo za najbolje: Specijalna brigada Vojske Srbije | Foto: Vojska Srbije

 
Zainteresovani moraju da budu i psihofizički zdravi i sposobni za rad u jedinicama Specijalne brigade, što se utvrđuje nalazom vojnolekarske komisije, psihološkim testiranjem za obavljanje padobranskog testa, proverom fizičke sposobnosti... navodi se u tekstu konkursa koji je otvoren do 28. februara.

Specijalna brigada je osnovana 29. septembra 2006. preformiranjem i objedinjavanjem 72. specijalne brigade, 63. padobranske brigade i delova 82. pomorskog centra i Protivterorističkog odreda "Kobre".

Komanda brigade je u Pančevu, gde su kao i u Nišu stacionirane jedinice s tradicijom protivdiverzantskih, protivterorističkih, izviđačkih, padobranskih i ronilačkih sastava.

Pripadnici Specijalne brigade koriste različito najsavremenije pešadijsko oružje i specifično naoružanje specijalnih jedinica domaće i strane proizvodnje, a obuka je teška i složena.

Realizuju se sadržaji borbene obuke protivterorističkih, padobranskih, izviđačko-diverzantskih, ronilačkih i jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama.

Spektar borbene obuke je veoma širok i podrazumeva taktičku, vatrenu i fizičku obuku najvišeg profesionalnog rizika.

Kandidati za prijem u Specijalnu brigadu prolaze kroz zahtevnu selektivnu obuku od 13 nedelja, u okviru koje prolaze poseban program obučavanja i testiranja vojnostručne obučenosti i psihofizičke izdržljivosti.

Po završetku selektivne obuke, tokom koje se ne pravi razlika između mukaraca i žena, pripadnci Specijalne brigade prelaze na specijalnu obuku poput osposobljavanja iz padobranstva, ronjenja, plivanja i veranja, upotrebe naoružanja s velikom vatrenom moći...

U zadatke te jedinice, uz uobičajne vojne zadatke, spada i učeće u obaveštajnim i kontraobaveštajnim akcijama, razoružavanje terorističkih i kriminalnih grupa, obezbeđenje najviših vojnih i dravnih funkcionera...
Poslednji komentari
  • Zvonko Vreme: 04.02.2015 13:35h

    A oni kandidati koji uspesno zavrse ovu strasnu obuku imace tu cast da cuvaju zasluzne gradjane poput B. Tadica, Cede Jovanovica, Andreja Vucica i ostalih velikana...

  • Denis Vreme: 08.06.2015 11:58h

    Kako mogu da se prijavim?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP