Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

ŠPIJUNSKA AFERA 2: Krali podatke o „Južnom toku”!

Autor: Svetlana Vojinović | 01.12.2014 - 20:27:00h | Komentara: 3

Za krađu podataka iz Poreske uprave, pored Milice Bisić, nekadašnje državne sekretarke Ministarstva finansija, dok je ministar bio Lazar Krstić, osumnjičen je još Ivan Posavec, nekadašnji Krstićev savetnik, radnice Poreske uprave Aleksanadra Hubač i Marija Anđelković i još dve osobe, čiji se identitet upravo utvđuje. Sumnja se između, ostalog da su neovlašćeno izneli i podatke koji se donose na zemljište na kojem treba da se izgradi deo naftovoda „Južni tok“ kako bi ih prodali u inostranstvu, otkriva „Alo!“.

Uzimali informacije  o zemljištu na kojem  treba da se izgradi deo naftovoda „Južni tok”

Uzimali informacije o zemljištu na kojem treba da se izgradi deo naftovoda „Južni tok”

Početkom novembra Poreska uprava Srbije je posle otkrića ovog skandala prosledila informaciju Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu koje je od policije i Ministarstva finansija zatražilo prikupljanje informacija.


Sumnja se da su svi oni od 2012. do 2014. godine neovlašćeno pristupili, obradili i izneli strateški važne podatke o finansijskim pokazateljima, makroekonomiji i budžetu. Pored toga, sumnjiče se da su nezakonito uzeli i podatke o većini poreskih obveznika u Srbiji.
- Ono što je indikativno jeste da su posebno obrađivali podatke i najverovatnije ih iznoslili za deo Srbije koji nije toliko razvijen, odakle stanovništvo uglavnom odlazi, gde je vrednost zemljišta u ovom trenutku niska! U pitanju je teritorija grada Zaječara! Dakle, na osnovu podataka koje su ukrali, sumnjamo da su hteli da ih prodaju nekim stranim interesnim grupama.

Milica Bisić

Milica Bisić | Foto: Oliver Bunić

Bisić: Nije tačno

Milica Bisić je početkom novembra sve ovo negirala istakavši da je često boravila u Poreskoj upravi, jer joj je to bio deo posla.
- Ja nikada ni na koji način nisam bila u dodiru sa podacima koji bi mogli da se smatraju tajnim - rekla je Bisićeva.

Kako?! Na taj način što bi se neko od njih pojavio kao kupac zemljišta na 15-ak kilometara od Zaječara, gde je planirano da uđe glavni gasovod “Južnog toka” iz Bugarske u Srbiju. Jeftino bi otkupili to zemljište od seljaka kako bi ga kad krene njegova gradnja prodali za basnoslovno veću sumu. Drugim rečima, radi se o nekoj vrsti industrijske, odnosno ekonomske špijunaže - priča naš sagovornik iz tužilaštva.

Kako još saznajemo, pod lupom nadležnih su i odnosi Milice Bisić i Lazara Krstića, koji se vrlo brzo posle izlaska iz Vlade vratio za Ameriku.
- Da su se Bisićeva, koja je bila kadar Mlađana Dinkića, i tadašnji ministar finansija brzo “našli” govori i činjenica da je njena snaja za vreme mandata Lazara Krstića postavljena na mesto pomoćnika direktora Sektora za poresko-pravne poslove u Upravi.

Ivan Posavec

Ivan Posavec

Što se tiče ostalih osumnjičenih, postavlja se pitanje kako su dve telefonistkinje, Aleksandra Hubač i Marija Anđelković, koje su radile u kol centru Uprave, mogle da imaju uvid u strogo poverljive podatke koji su za zemlju od strateškog interesa. Zatim, ko je uopšte Posavec, koji je bio Krstićeva desna ruka, sem što je školovan na Harvardu?! Vrhunac svega su još dva praktikanta, koji su zajedno sa njima vršljali po tim podacima, ulazili u Upravu kad im se prohte, a da pritom nisu imali pismenu sagalsnost za to.

Nikola Ćorsović

Nikola Ćorsović | Foto: Oliver Bunić

U Ministarstvu finansija ne znaju njihov identitet, sumnjamo da su dovedeni sa strane i da su vrlo brzo posle smene Krstića pobegli odakle su došli. Pokušavamo da utvrdimo njihov identitet. U pitanju su takozvani mladi eksperti koji su bez ikakvog pravnog osnova, neophodnih dozvola nadležnih bezbednosnih službi, ilegalno pribavljali ove podatke. Mi čak i ne znamo da li su to naši građani koji su se školovali u inostranstvu ili su stranci - dodaju iz tužilaštva.

Marko Marinković

Marko Marinković | Foto: Oliver Bunić

Marinković: Bisićeva ulazila bez prijavljivanja!


V. d. direktora Poreske uprave Marko Marinković prvi je prozvao Milicu Bisić, koju je kao konsultanta angažovao bivši ministar finansija Lazar Krstić, da je u saradnji sa Ivanom Posavecom i doskorašnjim državnim sekretarom Nikolom Ćorsovićem preuzimala podatke iz sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave.
- Dolazila je dva puta nedeljno i ulazila bez prijavljivanja. Nije koristila ID karticu već su joj vrata otvarali zaposleni. S druge strane Posavec je dobio ID karticu u februaru i koristio je do avgusta. Iako se razdužio, karticu nije vratio - rekao je tada Marinković.

Poslednji komentari
  • руссиа томорров Vreme: 02.12.2014 00:20h

    Требало је ''шпијунску аферу'' предати у надлежност БИА, а не Пореске управе. БИА ради оперативне послове мимо јавности, што налаже природа кривичног дела шпијунаже. Стога се информативни разговори не обављају јавно у ТВ емисијама већ у просторијама БИА или МУП-а. Када прикупи довољно ''процесне'' документације за основану сумњу ( а не низ баналних чињеница из радног миљеа субјеката обраде уз обиље конструкција), БИА је доставља надлежном тужиоцу обично уз кривичну пријаву. Срећом, пошто директор Пореске управе није оперативац БИА, није у обавези да поштује ова законска начела. Одличан маневар! Тако се руши своја држава, уместо да се штити!

  • Milan Vreme: 02.12.2014 08:31h

    Od Juznog toka nema nista tako da su dzabe kupovali.

  • Mila Vreme: 02.12.2014 08:35h

    Samo dovodite domace izdajnike iz inostranstva. Ova drzava ce procvetati. Ovo do sada nije nista.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP