Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EKSKLUZIVNO!

Spisak lekova koji su skinuti sa pozitivne liste

Autor: Radmila Briza | 05.01.2015 - 18:40:00h | Komentara: 7

Iako je najavljeno pojeftinjenje, usledio je ozbiljan udar na džepove građana Srbije. Mada su neki lekovi pojeftinili, čak 120 lekova skinuto je sa pozitivne liste, a među njima je i vakcina za bebe "pentaksim".

Narkomani koriste fentanil umesto heroina

Ilustracija | Foto: Shutterstock

"Pentaksim", petovalentna vakcina za bebe protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i haemofilus influence tipa B, od 1. januara izbačena je sa pozitivne liste lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i od sada će je roditelji plaćati 2.070,50 dinara po dozi.
Ujedno, to je jedan od više od 120 lekova koji više neće moći da se podignu uz lekarski recept, to jest, građani će ih kupovati po punoj tržišnoj ceni.
Lista tih medikamenata je duga, na njoj su lekovi za psihijatrijske bolesnike, HIV pozitivne, kardiovaskularne bolesnike, ali i citostatici.
Ovo neprijatno iznenađenje za sve pacijente doneo je novi pravilnik o lekovima, koji je pompezno najavljen krajem prošle godine, da donosi pojeftinjenja lekova od 30 do 80 odsto.
Niko od nadležnih, međutim, nije obavestio pacijente da će ubuduće, ukoliko im lekar propiše neki od izbačenih lekova sa pozitivne liste, morati sami da ih kupe. Zdravstvene vlasti kažu da postoje zamene za sve te lekove, ali je ostalo nejasno zašto je ta informacija sakrivena od javnosti.
"Alo!" je poslao pitanja RFZO tražeći objašnjenje zbog čega su ti lekovi prebačeni sa pozitivne na negativnu listu i zašto direktor RFZO, koji je obavestio javnost o pojeftinjenju lekova stupanjem na snagu novog pravilnika o lekovima RFZO, ujedno nije rekao da će pojedini lekovi biti izbačeni sa pozitivne liste, dok smo nadležne u Ministarstvu zdravlja pitali da li su pre stupanja na snagu pravilnika imali saznanja o svemu tome i ako jesu, zašto nisu obavestili javnost. Od RFZO nismo dobili odgovore, ali je zato i u njihovo ime odgovorilo Ministarstvo zdravlja.
- Lista lekova koja se primenjuje sadrži 2.352 leka, odnosno 76 lekova više u odnosu na prethodnu. Za trećinu lekova, koji se više ne nalaze na njoj, zahtev da se oni skinu podnele su farmaceutske kompanije, dok je dve trećine lekova skinuto zbog neprihvatanja predložene cene - kažu u Ministarstvu.
Ministarstvo i RFZO nisu konkretno odgovorili zašto niko od nadležnih nije obavestio pacijente šta im se sprema od Nove godine, posebno u jeku nestašice vakcine za bebe "pentaksim".

Poslednji komentari
  • Pedja Vreme: 05.01.2015 22:25h

    Kukali su kako roditelji nece da vakcinisu decu ,sada su dali podsticaj da to bas ne urade!! Samo me interesuje po cijoj direktivi sve ovo rade ,jer je ocigledno da nabavljaju jeftinije lekove trece kategorije i prodaju je kao da su prva ,desetkuju nam populaciju ,i samo se pitam u cije ime.

  • Sandra Vreme: 06.01.2015 09:25h

    Mi smo Pentaksim u 2013oj placali oko 3000 ili 3500 (bilo je na pocetku godine pa sad nisam sigurna koji je tacan iznos bio). Ni onda nije bio za dz.

  • dm Vreme: 06.01.2015 13:50h

    Pod hitno menjati nesposobnu vlast.

  • vesna Vreme: 06.01.2015 16:00h

    SRAMOTA VELIKA!!

  • Bo Vreme: 07.01.2015 14:55h

    Pentaxim nikada nije ni bio besplatan, 3500 je bila cena...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP