Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

„ŽELEZNICE SRBIJE“ SE 10 GODINA RAZBACIVALE DRŽAVNIM NOVCEM

Spiskali 100 miliona €, a voze nas ko stoku!

Autor: Ivana Žigić | 18.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 2

„Železnice Srbije“ oštetile su državni budžet za ukupno oko 100 miliona evra u periodu od 10 godina, utvrdio je Savet za borbu protiv korupcije!

Oni troškare,  a narod trpi

Oni troškare, a narod trpi | Foto: Mitar Mitrović

Savet je, naime, pratio finansiranja obnove šinskih vozila železnice u periodu od 2009. do 2014, shodno zaključcima Vlade, kao i period od 2005. do 2008, odnosno Projekat opravke i modifikacije 1.000 EAS vagona.


Stojčić: Podržavamo istragu

Generalni direktor srpskih železnica Miroslav Stojčić poručio je da „Železnice Srbije“ i aktuelno rukovodstvo podržavaju nadležne u utvrđivanju zakonitosti rada te kompanije, kao i aktivnosti Saveta za borbu protiv korupcije, te da je ta kompanija potpuno otvorena i spremna za saradnju sa svim državnim i istražnim organima.

- Činjenica da se vozni park „Železnice“ nije bitno menjao i pored ogromnih ulaganja, izaziva sumnju da je stvarnog remonta bilo i da je šteta za budžet Srbije veća od 65 miliona evra. Ni stanje remontera se, pored tolikih davanja od strane države, nije popravilo, već su kod svih raskinuti ugovori o privatizaciji, pa se sa devastiranom imovinom i ogromnim dugovima ponovo nalaze u većinskom vlasništvu države - navodi Savet.

Kako su pojasnili za „Alo!“, sporno je oko osam milijardi dinara uzetih u periodu od 2008. do 2014, kao i oko dve milijarde u periodu od 2005. do 2008.

- Samo „Želvoz“ iz Smedereva je za jedan posao dobio oko dve milijarde dinara, a remonta uopšte nije ni bilo, dok je novac otišao na privatne račune! Apsolutno nikakvog dokaza nije bilo da je nešto urađeno sa dobijenim novcem, a pritom, pored svega toga, ne plaćaju svoje zaposlene i državi duguju 2,4 milijarde dinara - navodi Savet.

Kako ističu u Savetu, najgore od svega je što je to telo još 2012. o svemu obavestilo policiju, a obratili su se i Tužilaštvu, ali niko nije ni prstom mrdnuo da se krađa novca preko „Železnica“ zaustavi.

- Mnogo ranije je moglo da se zaustavi ovakvo ponašanje u „Železnicama“, ali ni policija ni Tužilaštvo nisu hteli da reaguju - kažu u Savetu.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potvrdila je da je pre četiri dana dobila izveštaj od Saveta za borbu protiv korupcije u vezi sa proneverom novca zbog remonta vagona i da je odmah uputila izveštaj Ministarstvu unutrašnjih poslova.

- To je u nadležnosti MUP-a. Ponudila sam svaku vrstu saradnje ministarstva, odnosno ako išta znamo, tu smo da odgovorimo. Očekujem da nadležne institucije rade svoj posao - rekla je Mihajlovićeva.

Član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković ističe za „Alo!“ da su ovo sve bile netransparentne procedure i primer koruptivnog delovanja.
- Ključno je da li ima još nekih takvih tendera i poslova. Ovo višestruko pokazuje koliko nema transparentnosti u poslovima koje organizuju javna preduzeća - naglašava Stojiljković.

Generalni direktori „Železnica Srbije“

2004. - 2008. Milanko Šarančić
2008. - 2012. Milovan Marković
2012. - 2014. Dragoljub Simonović

Resorni ministri

2004. - 2007. Velimir Ilić
2007. - 2008. Velimir Ilić
2008 - 2012. Milutin Mrkonjić
2012. - 2014. Milutin Mrkonjić

Poslednji komentari
  • džemaludin Vreme: 18.04.2015 14:40h

    zato što stoka to i zaslužuje. kad god im se na izborima pruži prilika da od stoke postanu ljudi, oni zaokruže pogrešnu opciju . zato od stoke neće nikad postati ljudi.

  • Stanko Simić Vreme: 19.04.2015 08:46h

    Profesor Zoran Stojiljković je po drugi put izabrani predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Kaže da su to bile" netransparentne i koruptivne procedure", a isto se već godinama događa u njegovoj Agenciji gde između ostalog niko nije kažnjen zbog nameštanja konkursa za radno mesto – internog finansijskog kontrolora u Agenciji za borbu protiv korupcije o kome je pisala ,pistaljka.rs . Iako je državni organ koji treba da suzbija korupciju ona se koruptivno ponaša. Novom sistematizacijom radnih mesta u Agenciji pokušano je zataškavanje ovog skandala. Odbor Agencije u novom sastavu treba da smogne snage isankcioniše odgovorne i o tome obavesti javnost. Do tada Agencija ostaje bez kredibiliteta.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP