Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NA ŠTA SE SVE ARČE PARE PORESKIH OBVEZNIKA SRBIJE

Spiskali osam miliona € na registar koji ne radi!

Autor: Sanja Đorđević | 25.02.2014 - 08:43:00h | Komentara: 6

Uprkos potrošenih oko osam miliona evra na formiranje Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), ova institucija ni skoro četiri godine od osnivanja nije poslodavcima obezbedila jеdinstvеnu priјаvu ili оdјаvu rаdnikа еlеktrоnskim putеm, čime bi ih oslobodila troška od najmanje 15 miliona evra na godišnjem nivou samo za administrativno-papirološke šalterske peripetije.

Podaci o osiguranicima koji se ne  poklapaju moraće pojedinačno da se  obrađuju, što može da potraje i godinama

Podaci o osiguranicima koji se ne poklapaju moraće pojedinačno da se obrađuju, što može da potraje i godinama | Foto: Kostadin Kamenov

Naime, redakciji našeg lista obratili su se predstavnici nekoliko firmi koji tvrde da uprkos tome što podnose elektronsku prijavu poreza i doprinosa, moraju istu da štampaja i pečatiraju u Poreskoj upravi i lično je odnesu u Republički fond za zdravstveno osiguranje kako bi overeli knjižice zaposlenima.

Registar: Koče nas RFZO i Poreska uprava

Iz Centralnog registra ne negiraju da postoji neslaganje u preuzetim podacima, ali tvrde da je za to odgovoran RFZO koji je “iz tehničkih razloga” napustio sisitem Centralnog registra 12. septembra 2013. te da su sve prijave podnete na šalterima RFZO od tog trenutka do 1. februara ove godine bile vidljive isključivo u bazi RFZO. Takođe objašnjavaju da je za dobijanje “markica” za zdravstvene knjižice potreban dokaz da su plaćeni doprinosi, a te podatke će Centralnom registru na mesečnom nivou dostavljati Poreska uprava tek kada završi svoj projekat “Objedinjena naplata poreza i doprinosa”.
- Dok se ne uspostavi veza PU-CR, poslodavci ovaj dokaz moraju sami pribavljati - poručili su iz CROS-a, potvrđujući da je za uspostavljanje te institucije potrošena jedna trećina sredstva iz kredita Svetske banke.

Problem je, kako tvrde, u Centralnom registru jer se, navodno, ne poklapaju podaci koje je ta institucija preuzela iz registara osiguranika Fonda PIO, RFZO, Nacionalne službe za zapošljavanje i Poreske uprave.

Ovo potvrđuje i direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić, koji ističe da su uz utrošak velikih sredstava umesto pojednostavljene i jeftinije porcedure poslodavci dobili komplikovaniju i mučniju.

- Uprkos višegodišnjim obećanjima i milionskim utrošenim sredstvima, Centralni registar još nije profunkcionisao. Problem je nastao zbog neusklađenih registara RFZO, PIO i Poreske uprave, tako da su samo podaci koji se poklapaju u ovim bazama uneti u Centralni registar.
Podaci o osiguranicima koji se ne poklapaju moraće pojedinačno da se obrađuju i unose u jedinstvenu bazu, što može da potraje i godinama - istakao je Rajić.
On napominje da sve to poslodavcima značajno otežava celokupnu proceduru prijave ili odjave radnika, koju i dalje moraju da obavljaju na više šaltera a za šta im je po novom zakonu ostavljen rok od samo tri dana, a imali su i dodatne troškove za nabavku softvera i obuku radnika za elektronsko poslovanje.

| Foto: Shutterstock


- Prema našim istraživanjima, privreda na tromesečnom nivou troši oko 3,5 miliona evra samo na proces prijave na tri različita šaltera i prosto je neshvatljivo da Centralni registar skoro četiri godine od osnivanja nije u stanju da obezbedi jedan jedinstveni sistem. To je čist javašluk, loša koordinacija i organizacija državnih organa - zaključio je Rajić.

Podsetimo, za formiranje jedinstvene baze podataka uz reformu penzionog sistema Svetska banka je 2005. odobrila beskamatni zajam Srbiji od 25 miliona dolara. Trećina tih sredstava potrešeno je za uspostavljanje Centralnog registra.
Poslednji komentari
  • Dusan Vreme: 25.02.2014 08:23h

    Takav program moze da se napravi za max 100 hiljada evra.Tu se najvise i krade na programima posto se naroda ne razume u programiranje. A firme koje znaju koliko to kosta mudro cute.

  • NESPOSOBNI Vreme: 25.02.2014 09:02h

    Ti koji sede po tim sluzbama veze s mozgom nemaju oni da koriste e servis , to su sve neobrazovani kreteni, koji ne umeju ni komp da umreze a kamoli ej daju i pare da uspostave jedinstven sistem oni tupe k.... i neznaju nista, dodjite u KG pa cete videti sta se radi, gomila papira na sve strane a stalno moram da jurim j****i potpis i pecat za nevazni papir

  • Mirko Vreme: 25.02.2014 09:21h

    Nista bolje nije ni sa registracijom auta ,obecavali su da ce samoi 2 uplatnice biti kad ono isto kao rnaije , banda aristobirokratska se neda

  • sanja Vreme: 25.02.2014 10:51h

    Postoje resenja , svakako. Posto gospodo niste hteli ili niste bili sposobni da sprovedete i uspostavite Centralni registar SVE vas treba po hitnom postupku otpustiti. Ima toliko mladih, sposobnih , nezaposlenih i obrazovanih, spremnih da rade i 10 sati dnevno za iste te vase zarade, pa da vidimo kako ce to da se brzo uspostavi. Nego njima se ne zuri , privreda mora da placa, a nama je dobro...

  • mile svajcarac Vreme: 25.02.2014 20:51h

    to nije nista novo za mene, srbija ima najnepismenije sluzbenike u drzavnim institucijama u cacku jedna nasa poznanica carinila Motor za carinu sve u redu ali za sup nevalja 5 meseci cekala tablice i tek ich je juce dobila na kraju je morala da ide u sud da overi svoj potpis i tamo su joj rekli da to nikada do sada nisu radili ako imate licnu kartu prilikom vasega potpisa pred sluzbenikom bi trebalo da bude sve u redu medjutim za SUP cacak to nevazi na moju srecu nikada se necu vratiti i to je tako bolje i za mene i zanjih jer oni pismeni nemogu doci do izrazaja jer nemaju vezu da bi dosli na takva radna mesta zato smo tamo gde jesmo i mislim da nam je tamo i mesto.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP