Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBI SA SEVERA KOSOVA IZNELI NOVI PREDLOG BEOGRADU!

Sporazum pod lupom Ustavnog suda?!

Autor: S. Vojinović | 30.04.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Srbi sa severa Kosova traže da se Ustavni sud Srbije izjasni o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pre eventualnog raspisivanja referenduma o dogovoru parafiranom u Briselu.

Kako pomiriti sve interese: Srbi sa Kosova sa premijerom Dačićem

Kako pomiriti sve interese: Srbi sa Kosova sa premijerom Dačićem | Foto: Oliver Bunić

Danas se očekuje sastanak Ivice Dačića i Aleksandra Vučića sa liderima sa severa Kosova, koji bi trebalo da se izjasne o pitanju vlade da li žele referendum o sporazumu i da li će ga poštovati ako rezultati ne idu njima u prilog.


Poslanik DSS-a sa Kosova Marko Jakšić izjavio je da su Srbi sa Kosova jedinstveni u svom stavu da se proveri njegova ustavnost.

- Taj zahtev nalazi se u Deklaraciji Sabora srpskog naroda, koja je usvojena na skupu u Kosovskoj Mitrovici prošle nedelje. U tački broj tri Deklaracije, koju smo usvojili u prisustvu 20.000 ljudi, stoji naš zahtev da pre referenduma briselski sporazum ide na ocenu Ustavnog suda - rekao je Jakšić.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da eventualno održavanje referenduma o briselskom sporazumu ne bi nikako smelo da odloži njegovo sprovođenje.

- Ako postoje rokovi za donošenje odluka o datumu početka pregovora sa EU, ne možemo referendum pripremati nekoliko meseci, a da pri tom ne radimo na sprovođenju sporazuma!

Besmisleno bi, kako je objasnio, bilo postaviti na referendumu pitanje da li su građani za to da Kosovo ostane u sastavu Srbije, a svakako je nemoguće pristati na to da se omoguće višemesečne pripreme za taj referendum i da se u međuvremenu sporazum ne primenjuje.

- Ni mi ni Srbi sa severa Kosova ne treba da se postavljamo tako da zaustavljamo neke stvari koje moramo da uradimo. Mi ne želimo referendum kao pokriće ili da se ne realizuje ovaj sporazum, naprotiv, želimo da se uspostavi jedinstvo.
Rekli smo da nema nikakvih problema da se organizuje referendum ako će referendum pomoći da se uspostavi jedinstvo, a ako do toga neće doći ni posle referenduma, onda se postavlja pitanje svrhe održavanja referenduma - dodao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uveren je da bi većina građana Srbije na referendumu prihvatila sporazum i poručio da vlada neće prihvatiti ucene manjine.

- Očekujemo konačnu odluku Srba s Kosova. Referendum ima smisla ako oni budu spremni da ga sprovedu u slučaju da rezultat bude nepovoljan za njih - kazao je Vučić i dodao da vlada neće prihvatiti ucene i odlučivanje o referedumskom pitanju na ulici.

Sa predsednicima opština sa severa Kosova o situaciji u tom delu južne srpske pokrajine juče je u Banjaluci razgovarao i predsednik RS Milorad Dodik.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP