Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VELIKA AKCIJA

SPREČIMO NASILJE, sačuvajmo živote žena! (VIDEO)

Autor: Alo.rs | 21.05.2015 - 18:57:00h | Komentara: 1

"Blic" je pokrenuo akciju kojom želi da pomogne uvođenju sistema kojim bi žene bile zaštićene od porodičnog nasilja, a nasilnici pravovremeno i efikasno kažnjeni. O akciji u Nacionalnom dnevniku na TV Pink govorila je šef deska "Blica" Ljiljana Knežević.

Nasilje

Ilustracija | Foto: Profimedia

Zbog zločina koji su potresli Srbiju "Blic" je pokrenuo akciju kojom želi da pomogne uvođenju sistemskih rešenja koja bi zaštitila žene od porodičnog nasilja i dovela do efikasnog kažnjavanja nasilnika.

Tim povodom u "Nacionalnom dnevniku" TV Pink gostovala je Ljiljana Knežević, šef deska redakcije "Blic".


- Za našu akciju imamo podršku potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović, ministara pravde i policije, kao i javnog tužioca Zagorke Dolovac - objasnila je Knežević i dodala da je jedna stvari na kojoj će insistirati pokretači akcije  da svaka opština dobije efikasan, 24-časovni sistem saradnje policije, tužilaštva i centara za socijalni rad kako bi se brže i lakše prijavilo porodično nasilje.

logo

Akcija "Blica"

- Ovakav sistem može da spreči da nasilnik prvo bude priveden zbog pretnji, a onda ubrzo završi na slobodi i počini zločin upravo nad ženama - objašnjava Ljiljana Knežević.

Naravno, nužno je i aktivno edukovanje građana koji bi morali da prijavljuju svaki vid nasilja, na čemu će “Blic” posebno insistirati. 

Knežević je objasnila da ovakav sistem zaštite postoji u nekoliko opština, ali da funkcioniše samo u Somboru.


- Od 2003. u Somboru, 24 sata dnevno umreženi su policija, tužilaštvo i centri za socijalni rad kako bi bilo sprečeno nasilje u porodici. Na svaku prijavu porodičnog nasilja odmah se reaguje, što daje rezultate. U Somboru je do sada podneto 4.000 prijava zbog nasilja u porodici, a za 12 godina nije bilo smrtnog ishoda - kaže Ljiljana Knežević i dodaje da bi za početak bilo dobro da se ovaj sistem uvede tamo gde je registrovano najviše ovakvih slučajeva.

Ona objašnjava da je neophodno da se uvedu SOS telefoni za žrtve nasilja kao i da bi bilo dobro kada bi svi centri za socijalni rad po Srbiji imali svoje SOS telefone.
- "Blic" je spreman da pomogne i da se uvedu SOS telefoni po centrima za socijalni rad, ali i da dobijemo jedinstven SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja koji bi još više olakšao prijavu nasilnika - kaže Knežević.

Kako je objasnila, "Blic" će pomoći vrlo konkretno:

- Osim što ćemo edukovati čitaoce, spremni smo da finansiramo da se obezbede ti SOS brojevi telefona koji će funkcionisati po opštinama, a spremni smo i da opremićemo kancelarije.

Prema njenim rečima, ne postoje precizni podaci u kojim opštinama je najzastupljenije porodično nasilje, jer je ova vrsta nasilja u Srbiji i dalje tabu tema, a žrtve nasilja teško prijavljuju nasilnike.

- Veliki problem imaju žene čiji su supruzi nasilnici, a zaposleni su ili su bivši službenici MUP-a. Ako se i usude da prijave nasilnika, njihove kolege ništa ne preduzimaju. Često se događa da ni tužilaštvo ništa ne preduzima iako žrtva podnese tužbu - objasnila je Ljiljana Knežević, šef deska redakcije "Blic", gostujući u Nacionalnom dnevniku TV Pink.

Poslednji komentari
  • No name Vreme: 21.05.2015 19:21h

    A kako mislite da izvedete tako nesto, kad televizija sa nacionalnom frekvencijom promovise nasilje nad zenama u "Parovima", na televiziji Happy i podrzava izvesnog Nenada Marinkovica Gastoza koji javno govori kako zene treba zlostavljati, tuci, prebijati i da mu je zao sto bivsi decko (Aki) nije ubio jednu ucesnicu Parova (Ruzicu) kad ju je vec tukao, sto svesrdno podrzava i kaze da je ona tako i zasluzila?! Uzas!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP