Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEBOJŠA ĆERAN, BIVŠI DIREKTOR RUDARSKOG BASENA, TVRDI:

Sprečio sam pljačku „Kolubare” tešku 100 miliona evra!

Autor: | 26.01.2013 - 08:02:00h | Komentara: 0

Član Gradskog odbora DS-a i bivši direktor RB “Kolubara” Nebojša Ćeran izjavio je juče da je za tri godine, koliko je bio direktor “Kolubare”, sprečio pljačku u vrednosti od 100 miliona evra.

Radio sam kako je vlada nalagala: Nebojša Ćeran

Radio sam kako je vlada nalagala: Nebojša Ćeran | Foto: Aleksandar Koković

Toliko je, kako navodi u pisanoj izjavi, iznosio najam mašina od privatnika, na način kako je to rađeno pre njegovog dolaska. On je naglasio da je u skladu sa odlukom vlade Vojislava Koštunice iz 2007. godine izvršena eksproprijacija celog naselja Vreoci.


“Takav program je donet i pored činjenice da zona eksploatacije ne pokriva celo naselje zato što su stanovnici u ranijim pokušajima, protestima i blokadama zahtevali da preseljenje važi za sve”, naveo je Ćeran. On je dodao da su opravdanje za taj zahtev građani Vreoca temeljili na premeštanju groblja koje je bilo prvo na udaru radova, kao i na ekološkoj ugroženosti delova naselja koji bi eventualno ostali nakon proširenja i otvaranja novih kopova.

“Programom koji je usvojila Vlada Srbije je predviđeno da se na početku svim domaćinstvima isplati avans u iznosu od 35 posto, a zatim, u godini eksproprijacije, konačan iznos”, navodi Ćeran. „Procenu vrednosti su vršili veštaci ‘Kolubare’“, dodaje on, „a na osnovu nje je građanima isplaćivan avans, dok bi konačni obračun vršili veštaci Gradskog zavoda za veštačenje. Zahvaljujući činjenici da je na efikasan način eksproprisano naselje i premešteno groblje u Vreocima, Kolubara će već ove godine biti u prilici da iz zone groblja iskopa tri miliona tona uglja i na taj način spreči uvoz struje i napravi uštedu od 80 do 100 miliona evra”, naglasio je on.

Navodeći da zona Vreoca obuhvata minimum 350 miliona tona uglja, on je naglasio da to znači da će “Kolubara” sa tog prostora u narednim decenijama eksploatisati ugalj, koji će pretvaranjem u struju omogućiti energetsku stabilnost zemlje, a vrednost te struje će iznositi minimum 10 milijardi evra. “‘Kolubaru’ sam ostavio sa 900 zaposlenih manje nego kad sam je preuzeo, firma je tri godine pozitivno poslovala, a za devet meseci ove godine prvi put negativno, investirala je 200 miliona evra bez kreditnog zaduženja, a uz pomoć EPS-a”, rekao je Ćeran.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP