Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

APEL SAŠE JANKOVIĆA:

Sprečiti nasilje nad decom!

Autor: Alo.rs | 03.06.2015 - 15:13:00h | Komentara: 1

Povodom Međunarodnog dana dece - žrtava nasilja, Zaštitnik građana upozorava da se 27 odsto pritužbi u oblasti prava deteta koje je primio u prošloj godini odnosi na nasilje nad decom.

Saša Janković

Saša Janković | Foto: Dalibor Danilović

To je uznemirujući podatak koji ukazuje na potrebu da se svi nadležni organi javne vlasti, kao i društvo u celini, maksimalno angažuju kako bi se ovakva vrsta nasilja sprečila. Podaci iz istraživanja UNICEF pokazuju da je nasilje nad decom i dalje izuzetno rašireno: u 2013. godini više od 3.500 porodica u Srbiji nalazilo se na evidenciji centara za socijalni rad zbog nasilja nad decom, najčešće zanemarivanja i fizičkog zlostavljanja.

Više od dve trećine učenika svedoči o nasilju u školama, kako vršnjačkom,

tako i nasilju nastavnika nad učenicima. Veliki broj učenika navodi da se susretalo sa rodno zasnovanim nasiljem u školi.

Zaštitnik građana poziva nadležne organe da ulože dodatne napore u cilju prevencije nasilja, izgradnje “nulte tolerancije” na nasilje nad decom, aktivniji i efikasniji pristup slučajevima nasilja i podizanju svesti javnosti o nasilju nad decom, njegovoj raširenosti, pojavnim oblicima i merama zaštite.

 - Nikakvo nasilje nad decom ne može se opravdavati, a svako nasilje nad decom može se sprečiti - stav je Ujedinjenih nacija predstavljen u Studiji Generalnog sekretara UN o nasilju nad decom.

Ove godine navršava se deset godina od donošenja Opšteg protokola za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, prvog strateškog dokumenta o suzbijanju i prevenciji nasilja nad decom. Opšti i posebni protokol za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja propisali su korake i aktivnosti nadležnih organa u sumnji ili nakon saznanja da je dete izloženo nasilju.

Iako nedvosmisleno postoje pomaci u borbi protiv nasilja nad decom, činjenica je da mehanizmi zaštite traže doslednu primenu i bolju informisanost dece, roditelja, profesionalaca koji rade sa decom i javnosti.

Protokoli se nedovoljno primenjuju, naročito u oblasti pravosuđa.

Gotovo uopšte se ne primenjuju mere za zaštitu dece od sekundarne traumatizacije u postupcima pred sudom i tužilaštvima, koje su zakonom omogućene, a postoje zdravstvene ustanove koje još uvek nisu formirale Tim za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja iako je to obaveza propisana Posebnim protokolom za sistem zdravstvene zaštite.


Deca izložena emocionalnom zlostavljanju i zanemarivanju i deca izložena

traumatičnim događajima u porodici, kao što je porodično nasilje i rodno zasnovano nasilje, ne dobijaju adekvatne usluge zaštite pred organima starateljstva a ustanove obrazovanja i vaspitanja ne preduzimaju adekvatne i blagovremene mere u slučaju vršnjačkog nasilja i nasilja zaposlenog prema učenicima.

I dalje izostaje aktivna, funkcionalna i višesmerna saradnja i razmena informacija među onim organima koji imaju ključnu ulogu u zaštiti dece od nasilja, piše u saopštenju.

Poslednji komentari
  • CIRINELA Vreme: 03.06.2015 17:03h

    A gde je apel protiv samoubistva bez barutnih čestica.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP