Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV PETORICE VEHABIJA

Spremali samoubilačke napade usred Beograda

Autor: I. K. | 08.10.2014 - 07:45:00h | Komentara: 5

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog sumnje da su finansirale i organizovale učešće građana Srbije u oružanim sukobima u Siriji, ali i pozivali na samoubilačke akcije u Beogradu, Raškoj oblasti, ali i Rimu!

Privođenje  osumnjičenog  vehabije

Privođenje osumnjičenog vehabije | Foto: RAS

Kako je rekao tužilac ovog tužilaštva Miljko Radisavljević, optužnica je podignuta protiv Abida Podbićanina (35), Seada Plojovića (31), Tefika Mujovića (34) i Izudina Crnovršanina (35) iz Novog Pazara i Ferata Kasumovića (30) iz Beograda. Plojović, Crnovršanin i Kasumović su u pritvoru od početka marta 2014. i pritvor im je produžen nakon podizanja optužnice.

Skupština danas o „psima rata“


Skupština Srbije upravo danas počinje raspravu o izmenama Krivičnog zakona, kojima će učešće državljana Srbije na stranim ratištima biti tretirano kao krivično delo. Zaprećena kazna za pojedince je do osam godina, a za organizatore ovih odlazaka do deset.

Podbićaninu i Mujoviću, koji su u bekstvu, određen je pritvor, naređeno je izdavanje poternice i predloženo da im se sudi u odsustvu. Tužilac je objasnio da postoji opravdana sumnja da su Podbićanin i Mujović početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama Islamska država Iraka i Levanta (Šama) i Front Al-Nusra, koje su UN proglasile za terorističke, sa ciljem da nasilnim putem preuzmu vlast u Siriji.

- Njihov cilj je bio i da po obaranju vlasti u Siriji njenu teritoriju koriste kao bazu za otpočinjanje terorističkih napada sa istim namerama i na susedne države, najpre Irak, a potom i više drugih država u regionu Bliskog istoka, Severne Afrike i južne i centralne Evrope, uključujući i Srbiju, sa ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države kalifata - objasnio je Radisavljević.

Tužilaštvo sumnja i da su Podbićanin i Mujović zajedno sa Plojovićem i Crnovršaninom od istomišljenika u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Austriji, Nemačkoj i Luksemburgu kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije i drugih zemalja, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište. Kako je rekao tužilac, oni su radili tako što su u prostorijama mesdžida Furkan u Novom Pazaru, osobama iz Srbije i inostranstva, koje su se uputile u Siriju radi učešća u oružanim sukobima, organizovali prihvat radi odmora, opremanja i pružanja neophodnih informacija pred nastavak puta.

Tužilaštvo je navelo da je okrivljeni Podbićanin u Siriji, uglavnom u gradu Azazu, organizovao prihvat, smeštaj i vojnu obuku pridošlih, a da je okrivljeni Kasumović “vrbovao jedno lice za odlazak u Siriju, koje je stupilo u teroritičku organizaciju IDIL i poginulo”.

Mujoviću je stavljeno na teret da je izvršio i krivično delo javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela, jer je na profilu na Fejsbuku postavio niz sadržaja kojima se veliča IDIL, propagiraju njeni postupci, poziva na borbu, nasilje i ubistva i prikazuju snimci i mape teritorije koje kontroliše ova organizacija i poziva na samoubilačke akcije u Raškoj oblasti, Beogradu i Rimu.
Poslednji komentari
  • Miloš Vreme: 08.10.2014 07:56h

    Da li znate da se Vehabije u Ulcinju šetaju i po svim okolnim plažama kreću potpuno slobodno. Treninge obavljaju na plažama usred dana ali i noću. Prosto mi je neverovatno da naši operativci to ne znaju i da nisu eventualno reagovali kod Crnogoraca.

  • jovan Vreme: 08.10.2014 09:55h

    Jedan predlog, kad i ako budu osuđeni pošaljte ih u Požarevac u isti blok gde su Legija i Zvezdan, da im oni objasne neke stvari.

  • Zar je moguce? Vreme: 08.10.2014 15:24h

    Da li je moguce to sto citam, i Milos gore pise, da vehabije slobodna treniraju na plazama Ulcinja! A moguce je i sigurno je. Nasa vlast ni ne misli da je to najbitnije. Kao da im je stavljena koprena preko ociju. Nista nije vaznije od ovoga. Ovo su najvece opasnosti! Ne daj Boze da nam je sudjeno da nam oni vladaju, da nas muce ..... Mi nemo vlast???

  • pero Vreme: 08.10.2014 17:49h

    KAKVA JE RAZLIKA IZMEDJU VEHABIJA DZIHADISTA I POCUCA KOJI SE BORE NA STRANI RUSA.

  • Cici Vreme: 09.10.2014 11:05h

    A sta je drzava uradila povodom parade zelenih u Novom pazaru ?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP