Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTAR PRIVREDE: SAŠA RADULOVIĆ

Spremna četiri ključna zakona

Autor: Ekipa Alo! | 10.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Četiri sistemska zakona, ključna za srpsku privredu, biće gotova sledeće sedmice, saznaje Tanjug u Ministarstvu privrede.

Ministar privrede: Saša Radulović

Ministar privrede: Saša Radulović | Foto: Zoran Lončarević

Reč je o zakonima o privatizaciji, o radu, o planiranju i izgradnji i o stečaju, na čijim izmenama ministar Saša Radulović i njegov tim ubrzano rade u saradnji sa drugim resornim ministarstvima.

Posao će, očekuju u Ministarstvu privrede, biti okončan do 15. oktobra, nakon čega sledi javna rasprava, a cilj je da Skupština ove zakone razmotri i usvoji najkasnije do sredine decembra.

Kako objašnjavaju u resornom ministarstvu, promene Zakona o privatizaciji su neophodne, jer, osim 179 preduzeća kod kojih će biti završen proces restrukturiranja do sredine naredne godine, postoji još 400 preduzeća koja su u nekoj fazi privatizacije - bilo u pripremi, na aukciji, tenderu ili je raskinut privatizacioni ugovor.

Kako je ministar Radulović ranije ukazao, postojeći zakon je nedorečen i netransparentan, praktično bez mehanizama kontrole i odgovornosti, a to je ostavljalo prostora za brojne zloupotrebe. Po sadašnjem zakonu je sprovedena privatizacija koja nije dovela do boljeg upravljanja i rezultata privatizovanih preduzeća, već naprotiv, dovela je do rasta nezaposlenosti, posrtanja privrede i rasta duga Srbije.

Cilj izmena Zakona o stečaju je ubrzanje i olakšanje stečajnih postupaka, sprečavanje zloupotrebe prava, posebno od strane vlasnika i njihovih povezanih lica, jačanje prava radnika i pooštravanje odgovornosti rukovodstva preduzeća. Na ovaj način, stečaj će postati ono što jeste u razvijenim tržišnim ekonomijama: mehanizam ozdravljenja preduzeća umesto mehanizma njegovog gašenja.

Izmenama Zakona o radu ide se na podsticanje zapošljavanja, a pre svega se rešava pitanje otpremnina po godini radnog staža, što je do sada predstavljalo glavnu prepreku za zapošljavanje građana starijih od 50 godina i otvaralo veliki prostor za zloupotrebe.

Drugo pitanje koje se rešava je jednostavnost zapošljavanja i otpuštanja radnika kod preduzetnika, bez straha od sudskih parnica i promena tržišnih uslova.

Novinama u Zakonu o planiranju i izgradnji skraćuje se vreme i procedura za izdavanje građevinskih dozvola, rečeno je Tanjugu. Do sada je to bio veliki problem i za domaće i za strane investitore. Uz to, rešava se i problem prava korišćenja i dostupnost građevinskog zemljišta i zakočenih stečajnih postupaka, kao i bolja infrastruktura za sve investitore.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP