Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STOGODIŠNJICA KOLUBARSKE BITKE

Srbe ne možeš da pobediš osim ako ih ne podeliš

Autor: E. A. | 15.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 2

U okviru spomen-hrama Svetog Dimitrija u Lazarevcu uz vojne i državne počasti obeležena je 100-godišnjica Kolubarske bitke, najznačajnije bitke između vojske Kraljevine Srbije i Austrougarske u Prvom svetskom ratu.

Predsednik Nikolić u Lazarevcu

Predsednik Nikolić u Lazarevcu

„Srbija će ozdraviti, a ne bi se ni razbolela da je uvek znala ko joj je mačem, ognjem i životom sačuvao zemlju“, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.
On je u obraćanju naveo da je nemoguće govoriti o prvoj godini rata koji je pre jednog veka zahvatio čitav svet, a da se ne spomenu dve pobede srpske vojske koje su presudno doprinele jačanju, a potom i konačnoj pobedi saveznika.


Kolubarska bitka je, prema Nikolićevem rečima, bila senzacija i za osvajače i za saveznike, možda i za Srbe, istakavši da se proučava na bezmalo svim vojnim akademijama sveta kao primer vojne veštine, generalske odvažnosti, taktike i strategije.

„Srbe ne možeš da pobediš osim ako ih ne podeliš. To je poruka naših velikih predaka sa Kosova, sa Kolubare i Suvobora, sa Kajmakčalana i Soluna. Tada Srbi nisu slabili svoje jake ljude jer se zna da slabljenjem jakih pojedinaca slabiš svoju naciju pred neprijateljem“, rekao je Nikolić.

On je uporedio bitku na Kolubari sa biblijskom borbom Davida i Golijata rečima da je mala Srbija, velika u svojoj nepodeljenosti, u svom jedinstvu, neposredno ratovala sa jednom ogromnom imperijom, a posredno sa četiri imperije i ponovo pobedila.
Poslednji komentari
  • lila Vreme: 15.12.2014 07:17h

    pa to bar nije tesko,postavis radikale na vlast,vucica za premijera,diplomu za predsednika i srbija je podeljena na 15%(radikali) 85% potlaceni ! na sledece izbore svi izadjite na izbore i ta banda oko vucica nece preci cenzus !

  • davca Vreme: 15.12.2014 08:21h

    Lepo je rekao predsednik Nikolic nas niko ne moze pobediti ako smo slozni jedino ako se razdvojimo..sto kazu ne daj boze da se srbi sloze..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP