Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MANEKENKA SLAĐANA TESLA, POTOMAK SLAVNOG NAUČNIKA:

Srbi bi ga kulirali, a Hrvati proterali!

Autor: Ružica Kantar | 11.07.2013 - 11:41:00h | Komentara: 6

„Otac Nikole Tesle je bio pravoslavni sveštenik, a to bi bio i on da se nije posvetio nauci. U tom smislu, nema mesta dilemi da li je bio Srbin ili Hrvat.

Potomak slavnog naučnika: Slađana Tesla

Potomak slavnog naučnika: Slađana Tesla | Foto: Emil Čonkić

U vreme kad je rođen, Hrvatska nije ni postojala, već je to bila Vojna krajina, odnosno Austrougarska. Između ostalog, to je upravo teritorija sa koje je pre 20 godina proterano skoro 250.000 Srba, tako da mogu da pretpostavim da bi se to desilo i Tesli da je živeo u to vreme. Sa druge strane, naši političari ga se sete samo kada im odgovara, a ubeđena sam da malo ko od njih i zna šta je Tesla uradio!“, kaže za „Alo!“ Slađana Tesla, jedna od malobrojnih rođaka pronalazača koji je promenio svet.

Nikola Tesla

Samo Vuk Jeremić se bori za njega: Nikola Tesla

- Tesla je bio Srbin! Tu nema rasprave! Ali, to i nije toliko bitno. Mnogo važnije od toga je šta je uradio. Svi volimo iz sveg glasa da vičemo: „Naš! Naš!“, a niko nije ništa uradio za njega! Stavili su ga na novčanicu i nazvali aerodrom po njemu i misle da je to dovoljno! Jedini koji se trudi da nešto

Manekenka na dedu!
Nikola i Slađana Tesla imaju još jednu sličnost. Naime, kako Slađana kaže, oboje dele strast prema lepim odevnim predmetima i dobrom stajlingu.
- Izučavajući fotografije i istorijske podatke o Tesli, primetila sam da je imao strast prema modi, da ne kažem da je bio pomalo kicoš. Voleo je odlična odela i kvalitetne cipele. Kod njega je sve uvek bilo na svom mestu - objašnjava Slađana, koja u šali kaže i da ponekad, kao Tesla, opsesivno pere ruke.

zaista uradi je Vuk Jeremić, koji se u UN-u trudi da dan Teslinog rođenja bude proglašen za svetski dan nauke - dodaje Slađana, koja je potomak Tesle po dedi, odnosno njegovom bratu od strica.

Slađana nije jedini rođak ovog genija, ali je najpoznatiji. U svojoj manekenskoj karijeri radila je za kreatore poput Valentina i Vivijen Vestvud, a danas radi kao producent, modni koreograf i kasting direktor. Za naš list ona otkriva da za svoj izgled može da zahvali i genima.
- Mnogi mi kažu da na Nikolu imam karakterne crte lica - koščato lice, nepravilan profil, prodoran pogled. Visoka sam i nisam krupne građe. S druge strane, od dede se razlikujem po interesovanjima. Oduvek sam bila društvenjak. Odlično su mi išli strani jezici, a zanimala me je i istorija umetnosti. Međutim, pre nekoliko godina počela sam da se interesujem za metafiziku i tada sam pomislila: „Evo ga Tesla u meni!“. On se, kao i ja sada, tokom života bavio onim duhovnim u čoveku. Smatram da je isto kao i ja verovao da ljudi nisu ni svesni svoje snage i šta su sve sposobni da urade. Važno je da razmišljamo pozitivno jer svi smo mi magneti koji privlače svoju stvarnost! - zaključuje ona.

Teslin Rođendan obeležen i u Srbiji i u Hrvatskoj!
Povodom Dana nauke i rođenja Nikole Tesle, državni sekretar u Ministarstvu prosvete Radivoje Mitrović položio je juče cveće na spomenik čuvenom naučniku ispred zgrade tehničkih fakulteta u Beogradu. Cveće je položio i dekan Elektrotehničkog fakulteta Branko Kovačević, kao i predstavnici Sindikata nauke i Zajednice instituta Srbije, Đurđica Jovović i Zoran Petrović. U Centru za promociju nauke saopštili su da će novi film o Nikoli Tesli u američkoj produkciji početi da se snima ove godine u Srbiji. U Zagrebu će se Teslin rođendan kroz različite manifestacije obeležavati tri dana, a naučne konferencija u čast ovog genija održavaće se i širom SAD.

Poslednji komentari
  • J.J Vreme: 11.07.2013 11:53h

    ovo je retardirano koga briga dali je tesla bio hrvat srbin ili vanzemaljac ono sto je bitno je da je bio veliki covjek i da je postavio temelje cijelog modernog svijeta , te da nije bio ni sebican ni slavopohlepan nego jednostavno dobar a tu dobrotu nisu cijenili ni hrvati ni srbi ni amerikanci dok na poslijetku nije umro

  • rajna Vreme: 11.07.2013 12:27h

    Čuvena je njegova izjava da se ponosi srpskim porijeklom i hrvatskom domovinom. Takva veličina od čovjeka i treba da pripada svima i da se svi njime ponosimo. On sam nije bio opterećen glupostima tipa uskogrudnog nacionalizma.

  • Јована НС Vreme: 11.07.2013 13:43h

    Теcла никада није рекао да cе понои хрватcком домовином јер она није поcтојала кад је био жив,то cу измиcлили Хрвати и cрпcки комуниcти!!!

  • bakicaaa Vreme: 11.07.2013 14:11h

    ...pa kad je to onda Hrvatska nastala kad smo u vrijeme Teslinog rođenja bili Austro Ugarska... ...a kako se to zvalo prije Austro Ugarske...nije ni čudo da je Tesla pobjegao u Ameriku od primitivizma balkana... ...još bi htjela pitati zar je Tesla imao potomke,jer ne znam po kojoj logici je dotični naučenjak djed...?????

  • Miki Vreme: 11.07.2013 14:36h

    Ako je TESLA Hrvat onda je KONSTANTIN VELIKI Flavius Valerius Aurelius Constantinus Augustus - cist Srbin, posto je rodjen na teritoriji danasnje Srbije!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP