Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PIJANDURE

Srbi među najpijanijim nacijama na planeti!

Autor: blic.rs | 12.03.2015 - 09:06:00h | Komentara: 1

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, kada je reč o konzumaciji i zloupotrebi alkohola, mi i Rusi smo među "najcrnjim" nacijama na planeti.

Mapa koja se nalazi na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (WHO), pokazuje kolika je potrošnja alkohola po glavi stanovnika u svetu.

kliknite na mapu za uvećanje (+)

kliknite na mapu za uvećanje (+) 

Prema njihovim podacima u Srbiji svaki stanovnik stariji od 15 godina godišnje popije više od 12.5 litara čistog alkohola, što nas uz Ruse, ostatak istočne Evrope, i Portugal, stavlja među najpijanije nacije na svetu.

Ova mapa nastala je na osnovu podataka Globalnog informacionog sistema o alkoholu i zdravlju (GISAH) koji deluje u sklopu Svetske zdravstvene organizacije. Radi se o sistemu koji prati i analizira zdravstvena stanja nacija, povrede i zločine nastale pod dejstvom alkohola, ali i političke odgovornosti u vezi sa borbom protiv alkoholizma.

Alkoholizam alkoholičar | Foto: Profimedia

Volimo popit' | Foto: Profimedia

 
Prema podacima GISAH organizacije 3.3 miliona smrtnih slučajeva godišnje je povezano sa alkoholizmom. Alkohol prouzrokuje preko 60 različitih vrsta bolesti koje ostavljaju značajne posledice na pojedinca ali i njihove porodice.

Razlozi za alkoholizam su, uz socijalno beznađe, i "običajna" konzumiranja - piće je obavezno u svim prilikama, bilo da se slavi ili tuguje.
Što se tiče Srbije, prema skorašnjem istraživanju, više od 40 odsto mlađih od 16 godina se jednom ili više puta napilo, čak 90 odsto njih je probalo alkohol, a svaki peti se često opija tokom godine. Takođe, svaki deseti lečeni alkoholičar je mlađi od 30 godina.

Više od 70 odsto punoletnog stanovništva u Srbiji konzumira alkohol, uz povremena opijanja i upravo iz te kategorije se kasnije regrutuju zavisnici, njih 10 do 15 odsto.
Poslednji komentari
  • mehanizam Vreme: 12.03.2015 15:04h

    Jako je bitno da se za taj niz "najgori na svetu u ...." u tzv. "najnovijim istraživanjima" uvek eksplicitno stave Srbi na prvo mesto. To je već uobičajeni šablon u oblikovanju standardne slike o Srbima kao etalonu za sve najgore. E onda sledi zaključak da oni i zaslužuju sve što im se desilo i što im se dešava. I tako zadnjih 25 godina,u st- vari mnogo duže.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP