Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZVANIČNO OBJAVLJENO

Srbi među najvećim pijandurama na svetu!

Autor: telegraf | 26.08.2014 - 18:36:00h | Komentara: 1

Otkako su nastale prve civilizacije, čovečanstvo uživa u alkoholnim napicima u većoj ili manjoj meri. Tako je i dan danas, pa jedva da postoje države u kojoj se C₂H₅OH uopšte ne pije ili nemaju svoje nacionalno piće. Tako i mi u Srbiji, koji se posebno dičimo svojom šljivovicom.

Međutim, posledice prekomerne konzumacije alkohola mogu da budu fatalne. Zato je Svetska zdravstvena organizacija objavila izveštaj na temu koliko se u kojoj državi sveta popije litara čistog alkohola po glavi stanovnika starijih od 15 godina svake godine za period koji obuhvata prethodnu deceniju. Nažalost, naša zemlja našla se u samom vrhu liste od 106 država koje su bile uključene u istraživanje.

kliknite na fotografiju za uvećanje (+)

kliknite na fotografiju za uvećanje (+)

 Naime, Srbi su na 12. mestu, a u proseku, svaki naš građanin popije 12,6 litara alkohola svake godine! Od toga je 3,5 više muškaraca nego žena. Mahom je u pitanju pivo sa 51 odsto, 24 odsto je zastupljeno vino, dok se za žestoka pića opredeljuje četvrtina naših sugrađana.
Ipak, nismo najgori. Na prvom mestu ove neslavne liste su građani Belorusije sa 175 litara godišnje po čoveku, a za njima slede Moldavci na drugom i Litvanci na trećem mestu. Rusi su tek četvrti, a u korak ih prate Rumuni, Ukrajinci, stanovnici Andore, Mađari, Česi i Slovaci. Ispred Srbije je samo još Portugal.

kliknite na fotografiju za uvećanje (+)

kliknite na fotografiju za uvećanje (+)

 Što se republika bivše Jugoslavije tiče, jasno vam je da smo mi ubedljivi prvaci. Za nama su Hrvati s (12,2l) i Slovenci (11,6l), Da ima i pozitivnih primera, dokazuju podaci da prosečan Crnogorac popije 8,7 litara alkohola godišnje, građanin Bosne i Hercegovine 7,1l, a Makedonac 6,7l.
Na dnu globalnog spiska nalaze se države u kojima jedva da postoji alkohol, kao što su Pakistan, Kuvajt, Libija i Mauritanija, gde svaki stanovnik popije manje od decilitar godišnje.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Dobrivoje crnotravac Vreme: 26.08.2014 19:00h

    Neznam zašto ljude koji vole malo da popiju nazivate ,, PIJANDURAMA, kada ima toliko prikladnih reči za ove ljude koji vole malo više da popiju. Pitam se ko je to istraživao, pa je došao do te cifre. AKO ČOVEK POPIJE UJUTRU I POPODNE čašicu rakije po 30 grama dva puta dnevno zar je to kako kažete pijandura, pa to lekari i preporučuju, to je na godišnjem nivou 21, 9 litara, i neverovatno da smo to mi i okruženje. gde su uistinu tamo njihove pijandure koji loču viski i sl. i DANJU I NOĆU.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP