Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST

Srbi na barikadama čekaju ishod
današnjeg razgovora sa državnim vrhom

Autor: Beta-Tanjug - N.G. | 06.12.2012 - 13:19:00h | Komentara: 1

Građani iz četiri opštine sa severa Kosova proveli su i prošlu noć na Jarinju, na mestu gde su blokirali radove na izgradnji objekata za integrisano upravljanje prelazima prema centralnoj Srbiji, u iščekivanju razgovora svojih predstavnika sa državnim vrhom Srbije, koji će se održati danas u 15 časova.

Okupljeni su kazali da su odlučni da se ne razilaze sve dok ne dobiju čvrste, pisane garancije da na severu Kosova neće biti granice sa centralnom Srbijom i da će moći da koriste dokumenta koje izdaje MUP Republike Srbije.
 

Srbi se grejali uz logorske vatre

Srbi se grejali uz logorske vatre | Foto: AP

Protekla noć protekla je mirno, uz niske temperature, zbog čega su građani ložili vatre i bili okupljeni u dva šatora koji su postavljeni na mestu gde je trebalo da budu kućice u kojima bi bili smeštenici službenici i pripadnici Euleksa koji bi kontrolisali promet robe i ljudi.
Okupljeni poručuju da se neće razilaziti sve dok se čelnici lokalnih samouprava danas ne vrate iz Beograda, gde treba da se sastanu s vrhovnim ljudima u Vladi i od njih dobiju pisane garancije da neće biti odvojeni od centralne Srbije.

Na Jarinju se nalaze pripadnici DSS-a, među kojima je i potpredsednik Narodne skupštine Nenad Popović, kao i članovi SRS-a.

Pridružio se Srbima na barikadama: Nenad Popović

Pridružio se Srbima na barikadama: Nenad Popović | Foto: facebook

Na današnjem sastanku bi, prema mišljenju Milovana Drecuna (SNS) moglo da se postigne rešenje o povlačenju Srba koji protestuju na prelazu Jarinje.

"Naravno, na Srbima sa severa Kosova je da odluče šta će raditi, ali bez obzira što Srbija vodi računa i o njima i o Srbima koji žive južno od Ibra, Srbi sa severa bi trebalo da imaju u vidu situaciju u kojoj se nalazi Srbija", rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije.

Dan i noć na barikadama

Dan i noć na barikadama | Foto: Masanori Jošida

Ne treba, kazao je on, da dođemo u situaciju u kojoj bi KFOR, Euleks i Priština preduzeli jednostrane akcije.

"Tanka je linija po kojoj se sada krećemo, a ako veruju svojoj Vladi i ako im je dovoljna garancija to što je Ketrin Ešton bila pokrovitelj, onda će pristati da se povuku i bez pisanih garancija, mada razumem što traže pisane garancije jer su poučeni lošim iskustvom kada su neki centri moći jednostrano vršili reviziju Rezolucije 1244", naglasio je Drecun.

Milovan Drecun

Tanka je linija po kojoj se krećemo: Milovan Drecun | Foto: FoNet

Govoreći o najnovijem sastanku premijera Srbije Ivice Dačića sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, Drecun je ocenio da je to prvi rezultat nove politike koju vodi aktuelna Vlada Srbije.

"Glavni element te politike je definisao predsednik Tomislav Nikolić, kada je na Generalnoj skupštini UN rekao da je prošlo vreme da se stalno vrše pritisci Samo na Srbiju i da je neophodno izvršiti pritisak i na Prištinu da
bi se postigla kompromisna rešenja", objasnio je Drecun.

Prema njegovim rečima, sednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, koja je trebalo da se održi danas, otkazana je zbog sastanka državnog vrha sa predstavnicima kosovskih Srba, i biće održana naredne nedelje.

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić (DŠ) je upozorio da se u ovom trenutku ne zna šta je Dačić dogovorio sa Tačijem i Ketrin Ešton.

"Premijer je opširno govorio o garancijama za Srbe sa severa, o tome da se carina neće plaćati u Prištini, da će Srbi moći da zadrže dokumenta iz Srbije", rekao je Samardžić, i dodao da je kabineta Ešton saopšteno da se razgovaralo o drugim temama - upravljanju prelazima, multietničkoj policiji koja bi čuvala srpske manastire i razmeni oficira za vezu.

Poslednji komentari
  • Sarma Vreme: 07.12.2012 17:23h

    Tanka je linija po kojoj se krecemo...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP