Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

I TU SMO NA DNU LESTVICE

Srbi najviše ignorišu vezivanje sigurnosnih pojaseva

Autor: telegraf | 16.12.2014 - 15:10:00h | Komentara: 1

Prema najnovijim istraživanjima, procenat korišćenja pojaseva u automobilima za 2014. godinu u Srbiji iznosi 70 odsto na prednjem i 4 odsto na zadnjem sedištu, saopštila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Sigurnosni pojas / Foto: Profimedia

Sigurnosni pojas / Foto: Profimedia

Za razliku od nas, vezivanje pojasa na prednjem sedištu u Nemačkoj, Francuskoj i Švedskoj praktikuje 98 odsto učesnika u saobraćaju. Razvijene zemlje koje su uspostavile efikasan i održiv sistem upravljanja u bezbednošću saobraćaja nalaze se na samom vrhu lestvice po upotrebi osnovnih sistema zaštite u vozilu, dok se Srbija nalazi na samom dnu lestvice.

Sigurnosni pojas / Foto: Profimedia

Sigurnosni pojas / Foto: Profimedia

Sigurnosni pojasevi, vazdušni jastuk i dečija auto-sedišta su osnovni sistem zaštite vozača i putnika u vozilu. Od 2006. godine, u svim državam EU upotreba pojasa je obavezna i to na svim sedištima na kojima su ugrađeni, jer kada dođe do saobraćajne nezgode, njegov osnovni zadatak je da zadrži telo vezano u sedištu i time umanji povrede po telo čoveka ili deteta.

Sigurnosni pojas / Foto: Profimedia

Sigurnosni pojas / Foto: Profimedia

Nevezani putnik na zadnjem sedištu posebno je opasan jer prilikom sudara ugrožava i sebe i druge u vozilu, a upotrebom pojasa ove posledice mogu da budu izbegnute.

U Izveštaju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjim sedištu, smanjuje rizik od smrtnog stradanja za 40-50 odsto, dok za putnike na zadnjem sedištu taj procenat iznosi između 25-75 odsto.
 

Sigurnosni pojas / Foto: Profimedia

Sigurnosni pojas / Foto: Profimedia

Istraživanja u svetu su takođe pokazala da postoji veza između procenta upotrebe sigurnosnih pojaseva i broja poginulih lica, što znači da se povećanjem procenta upotrebe sigurnosnih pojaseva smanjuje broj poginulih u saobraćajnim nezgodama.
U Srbiji je u 2013. godini u prvih 11 meseci poginulo 597 lica, a u toku ove godine u istom periodu je u saobraćajnim nesrećama izgubilo život 484 lica, što predstavlja smanjenje od 18,9 odsto.
Veći procenat upotrebe sigurnosnih pojaseva će smanjiti broj poginulih u saobraćajnim nezgodama. Smanjimo broj poginulih.
Poslednji komentari
  • Драгомир Vreme: 16.12.2014 16:25h

    Када сам био први пут млад купим ја добар ауто за то време.Питам ја у радњи шта је ово и рекоше ми да се ту шрафе НЕКИ ПОЈАСЕВИ!Једва сам нашао те каишеве и по упуству сам их наместим.Многи су се чудили ?Заправо су ме зезали?Ето,тако је било.Не бих рекао да сам баш био први београдски сељак који се везивао али никога нисам дуго виђао да је стављао сигурносни појас?Данас је за мене несхватљиво да пре паљења мотора не ставим појасеве!Морам прво јер скаламерија се дерња!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP