Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODGOVOR

Srbi sa Kosova podržali platformu

Autor: Tanjug | 25.12.2012 - 15:43:00h | Komentara: 0

Predstavnici kosovskih Srba podržali su danas platformu o Kosovu i Metohiji, ocenjujući da je taj dokument važan jer tretira interese svih Srba u pokrajini i predlaže rešenja.

Protest Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice

Protest Srba u severnom delu Kosovske Mitrovice | Foto: Beta

Kosovski Srbi su na sastanku u Kosovskoj Mitrovici izrazili očekivanje da će u Srbiji biti postignuta najveća moguća političku saglasnost u vezi sa ovim dokumentom i zatražili da platformu o Kosovu kao obavezujući dokument u što kraćem roku usvoji Narodna skupština Srbije.

Srbi sa Kosova posebno su podržali stav da Vlada Srbije, u cilju zaštite nacionalnih interesa, više ne postiže parcijalne dogovore sa privremenim kosovskim institucijama u okviru tehničkog dijaloga.

To, kako smatraju, vodi promeni stanja na terenu u korist privremenih institucija samouprave u Prištini, slabljenju pregovaračke pozicije Srbije u dijalogu na visokom novou i potencijalnoj destabilizaciji bezbednosnih prilika.

Prema oceni kosovskih Srba, u platformi je potrebno još jasnije istaći da je Kosovo i Metohija sastavni i neotudjivi deo Srbije kao što je to jasno definisano Ustavom i Rezolucijom 1244 SB UN.

Srbi su u zaključcima sa zajedničke sednice istakli da smatraju izuzetno važnim to što politički predlog platforme tretira interese i predlaže rešenja za sve Srbe na Kosovu i Metohiji.

Oni su zatražili da platforma sadrži posebno poglavlje koje će regulisati obavezu medjunarodne zajednice da omogući bezbednost i materijlne uslove za održivi povratak 250.000 prognanih i interno raseljenih.

U zaključcima se dodaje da je važno što platforma tretira i pitanje uzurpirane ili uništene imovine Srba i Republike Srbije u pokrajini, najširu zaštitu SPC i njene imovine i druga važna pitanja.

Srbi smatraju da svaka eventualna promena predložene platforme treba da bude usaglašena sa njima, uz naglasak da podržavaju stav da osnovni princip pregovora budu razgovori u paketu, tj. da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno.

Pitanje integriteta vrlo pipavo - Toma Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: AP

Sednici, koja je trajala skoro četiri sata, pored predstavnika srpskih opština sa Kosova i Metohije prisustvovali su i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, SPC, kao i predstavnici porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova.
Sednica je održana nakon sastanka predstavnika Srba sa Kosova i predsednika Nikolića u petak, u Beogradu.

Predsednik Srbije poručio je, posle sastanka s predstavnicima svih 28 kosovsko-metohijskih opština, da je uslov opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jedinstvo svih Srba o ključnim principima koji su predstavljeni u Platformi i pozvao ih da donesu zaključke o platformi i eventualne sugestije. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP