Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRAŽE OCENU USTAVNOSTI SPORAZUMA PA REFERENDUM

Srbi sa severa Kosova se
nisu dogovorili sa Dačićem i Vučićem!

Autor: | 30.04.2013 - 14:47:00h | Komentara: 3

Sastanak Srba sa Kosova sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem završen je danas bez dogovora. Nakon tri sata Srbi sa severa KiM i najviši predstavnici vlasti u Beogradu nisu se dogovorili o prihvatanju sporazuma iz Brisela ili eventualnom referendumu na kojem bi se gradjani izjasnili o tom dokumentu.

Srbi sa severa Kosova

Srbi sa severa Kosova stižu pred Vladu Srbije | Foto: FoNet

Srbi s Kosova, naime, traže sada da Ustavni sud najpre oceni da li je briselskim sporazum prekršen najviši pravni akt u zemlji, nakon čega bi eventualno bio raspisan referendum.

Sledeći sastanak zakazan je za 7. maj.

Predstavnici Srba sa severa Kosova rekli su danas čelnicima Vlade Srbije da u ovom trenutku referendum o sporazumu sa Prištinom nije najbolja opcija, a da bi prioritet trebalo dati odluci Ustavnog suda o tom dokumentu.

Nakon višečasovnih razgovora u zgradi Vlade Srbije predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović rekao je da je briselski sporazum neprihvatljiv, jer ugrožava vitalne interese Srba, a da je plan za sprovođenje još gori jer u potpunosti "urušava sve i jer je očigledno da iza toga ne stoji dobra namera".

"Prioritet bi trebalo dati odluci Ustavnog suda i da taj sud donese odluku o ustavnosti i zakonitosti briselskog sporazuma, a da posle toga bude doneta eventualno nova odluka o eventualnom referendumu", rekao je on.

Ivanović je dodao da su svi predstavnici Srba sa severa Kosova u razgovoru sa premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem izneli jedinstvene stavove o svim temama.

"Nije bilo nikakvih razlika i naši stavovi su potpuno jednoglasni", rekao je predsednik SNV.

Na pitanje šta su Srbima sa Kosova rekli premijer i potpredsednik vlade, Ivanović je odgovorio da su razgovori protekli u konstruktivnom tonu.

Ivanović je dodao da mu je žao što predstavnici Srba koji žive južno od Ibra nisu bili na današnjem sastanku.

Na sastanku su još bili zamenik direktora vladine Kancelarije za KiM Krstimir Pantić, kao i predstavnici opština sa severa Kosova.

Srbi sa severa Kosova

Krstimir Pantić ulazi u zgradu Vlade Srbije | Foto: FoNet

Istovremeno, ispred zgrade vlade su predsednici i predstavnici opština Srba koji žive južno od Ibra i koji kažu da, iako nisu dobili poziv za današnji sastanak, smatraju da im je tu mesto i traže da prisustvuju.

Oni nose transparente "Srbi južno od Ibra, gradjani trećeg reda", "Više od 250.000 Srba proterano sa teritorije naših opština"...

Predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić izjavio je ranije danas, neposredno pred ulazak u vladu, gde se održava sastanak sa državnim vrhom, da smatra da i Srbi koji žive u opštinama južno od Ibra treba da učestvuju na tim sastancima.

"Mi smo isti - i severno i južno. Isti nam je problem i nemamo ništa protiv da i oni udju unutra, samo što mislim da bi trebalo da zatraže prijem", rekao je Ristić.

Na sastanak u vladu došli su zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić, predsednici četiri opštine sa severa Kosova i načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković.
Poslednji komentari
  • TRex Vreme: 30.04.2013 16:51h

    Ovde i sada se brani interes cele Srbije i njenih 7,5 miliona gradjana, a ne interes nekoliko desetina hiljada srba sa severa Kosmeta.... Znači, o tome se radi i zato mora da se sprovede već dogovoreno u Brislu.

  • Kumbara Vreme: 30.04.2013 17:51h

    Postovana braco, mi bejasmo na to vase uze, umalo se uze ne pretrze. Hajte malo sada vi za nama.

  • Jole Vreme: 01.05.2013 07:23h

    Ovo je Koštuničina ekipa sa Kosova i Metohije. Ovo su "umotvorine" bivšeg bivšeg sedećeg premijera voje koštunice,koji je u traženju zakonitosti proćardao osam godine vladavine Srbijom i umesto da je rešio problem Srba sa Kosova i Metohije pobegao sa vlasti.A ovi što su pregovarači kao sa su iz italijanskog butika,obučeniji od Dačića i Vučća.Ne štite oni interese Srba sa Kosova i MEtohije,nego svoje dilove i interese.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP