Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST

Srbi svojim telima blokiraju
Jarinje dok helikopteri nadleću!

Autor: Tanjug | 04.12.2012 - 13:09:00h | Komentara: 6

Radovi na izgradnji integrisanog prelaza u međuzoni kod Jarinja danas su obustavljeni, jer su se Srbi sa severa Kosova okupili kako bi protestovali zbog namere da na tom mestu od 10. decembra počne primena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Saobraćaj na relaciji između Raške i Leposavića, preko Jarinja obavlja se usporeno i nije blokiran.
Ispred administrativnog prelaza Jarinje, američki vojnici iz sastava Kfora postavili su oko 9.30 časova kontrolni punkt na putu Leposavić - Raška.
Kfor je na ovaj put izašao sa više oklopnih vozila, postavio kontrolni punkt i vrši kontrolu saobraćaja.
Iz oba pravca se naizmenično propuštaju vozila, a kontrolu na samom prelazu Jarinje obavlja osoblje Euleksa. U neposrednoj blizini nalazi se i pet, šest vozila MUP-a Srbije.

Srbi ne žele albansku policiju na prelazima

Srbi ne žele albansku policiju na prelazima | Foto: Beta

Okupljanje Srba na lokaciji gde su započeti radovi na izgradnji integrisanog prelaza Jarinje počelo je u ranim jutarnjim satima, a među njima je najveći broj odbornika četiri opštine sa severa Kosova.
Građani protesutuju zbog, kako navode, da se na tom mestu od 10. decembra primenjuje sporazum o integrisanom upravljanju prelazima.
Oni traže pisane garancije da neće biti postavljena granica izmedju južne srpske pokrajine i centralne Srbije, kao i da se na integrisanim prelazima neće naplaćivati carina.
Predstavnici lokalnih samouprava ističu da samo postupaju po zaključcima koje su odbornici doneli na poslednjoj zajedničkoj sednici sve četiri skupštine opština sa severa KiM da neće prihvatiti granicu tamo gde nikada nije bila.
Predsednik Skupštine opštine Leposavić Slavko Stevanović izjavio je da protestom građani na Jarinju žele da na demokratski način upute poruku da ne žele granicu između centralne Srbije i Kosova i Metohije.
Stevanović je naveo da se okupljeni građani neće protiviti nastavku radova niti će to sprečavati bilo kakvim nasiljem.

Protest Srba zaustavio radove na prelazima

Protest Srba zaustavio radove na prelazima | Foto: Beta

"Nemamo nikakve specijalne planove. Ovde smo se okupili, tu ćemo ostati do daljeg. Ovde ne želimo kosovsku carinu, ne želimo albanske institucije i ne želimo kosovsku policiju", rekao je Stevanović.
Predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da Srbi sa Kosova i Metohije žele da ostanu gradjani Srbije i poručio da neće otići sa Jarinja, dok ne dobiju garancije da se odustaje od pravljenja granice između Kosova i ostatka Srbije.
Namera da se na Jarinju postavi integrisana granica ili prelaz zapravo je odvajanje kosovskih Srba i Kosova od Srbije, ukazao je Ristić.
"Mi to ne možemo da dozvolimo jer naša sudbina ne može da bude vezana za nezavisno Kosovo i Veliku Albaniju. Tamo ne vidimo svoju perspektivu. Zelimo da ostanemo državljani Srbije", rekao je on.

Kosovo

Ristić: Sudbina Srba ne može da se veže za nezavisno Kosovo | Foto: S. M.

Okupljeni građani na delu prelaza Jarinje, od Raške ka Leposaviću, uklonili su nekoliko betonskih ivičnjaka, gde su do juče izvođeni radovi na uspostavljanju integrisanog prelaza Jarinje.
Radnici AD "Novi Pazar-put" došli su jutros u 7.00 na mesto gde već nedelju dana izvode radove na izgradnji objekata za primenu sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, ali nisu nastavili rad.
Područje oko Jarinja, na kosovskoj strani, povremeno nadleće i helikopter Kfora.
U Kosovskoj Mitrovici oko 7.30 sati oglasile su se sirene za uzbunu, što je predstavljalo poziv građanima za protest.
Načelnik Školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović izjavio je da su zbog okupljanja Srba na Jarinju i sirena za uzbunu koje se povremeno čuju u Kosovskoj Mitrovici danas u školama u ovom gradu skraćeni časovi.
Stojčetović je rekao da nastava nije obustavljena, ali da su u osnovnim i srednjim školama zbog okupljanja na Jarinju časovi skraćeni na pola sata.
Poslednji komentari
  • Stanimirka S. Vreme: 05.12.2012 12:17h

    Iskreno, bojim se! Bojim se za Srbe na Kosovu, bojim se da ne dođe do nekog rata jer smatram da jednom mora da se stane na put Albancima.

  • Ljubica Ć Vreme: 05.12.2012 12:18h

    Ovo su strašne stvari i ja zaista ne mogu da verujem kako se te velike sile igraju sa nama i našim životima. Sramota!

  • Milica B. Vreme: 05.12.2012 12:19h

    Baš lepo što se prethodna vlast toliko trudila da reši pitanje Kosova, pregovarala, razgovarala, trošila naše pare i da zlo bude još veće potpisivala šta nije smela. I šta sad?

  • NB Vreme: 05.12.2012 12:21h

    Ne znam šta bih rekla. Ovo deluje tako tužno...

  • Biserka Vreme: 05.12.2012 12:22h

    E sada je zaista dosta. Jednom za navek da se zna da je Kosovo srpska teritorija, aman ljudi, ne albanska i dzaba im trud ovoga puta nema odustajanja!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP