Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EVROSTAT

Srbi troše tek 44 odsto proseka EU

Autor: Tanjug | 16.06.2015 - 13:06:00h | Komentara: 0

Potrošnja po stanovniku u Srbiji je, prema prvim procenama evropskog zavoda za statistiku Evrostata, prošle godine iznosila tek 44 odsto proseka Evropske unije (EU).

Prazni džepovi | Foto: Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Stvarna individualna potrošnja (AIC) po stanovniku, kao merilo materijalnog blagostanja domaćinstava, iskazana standardima kupovne moći, kretala se prošle godine u Uniji u rasponu od najnižih 49 odsto proseka EU u Bugarskoj, do najviših 140 odsto u Luksemburgu.


U grupi sa najvišim nivoom stvarne individualne potrošnje po stanovniku, iza Luksemburga je Nemačka, sa 20 odsto većom potrošnjom od proseka u EU. Slede Austrija, Danska, Belgija, Švedska, Velika Britanija, Finska, Francuska i Holandija, gde je potrošnja deset do 15 odsto veća od proseka 28-člane Unije.


Hrvatska se nalazi na 26. mestu na lestvici zemalja EU sa stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku u visini 59 odsto proseka u EU.


U grupi zemalja sa 30 do 40 odsto nižom individualnom potrošnjom od proseka se nalaze Estonija, Letonija i Mađarska, dok Hrvatska i Rumunija imaju potrošnju za 40 do 45 odsto nižu od proseka EU, a Bugarska je na samom dnu lestive sa potrošnjom koja je 50 odsto ispod proseka.


Mađarska beleži AIC po stanovniku od 62 odsto proseka EU, Slovenija 74 odsto, Srbija 44 odsto, Makedonija 40 odsto, a Bosna i Hercegovina 37 odsto.


U grupi zemalja sa potrošnjom po stanovniku do najviše deset odsto ispod proseka EU nalaze se Irska, Italija, Kipar i Španija, ispred Grčke, Portugalije i Litvanije, čiji je AIC po stanovniku deset do 20 odsto niži od evropskog proseka.


Sledi grupa sa 20 do 30 odsto nižim nivoom AIC-a po stanovniku od EU proseka, koja uz Maltu, ukljucuje Češku, Poljsku, Sloveniju i Slovačku.


Evrostat je paralelno objavio i podatke o bruto društvenom proizvodu (BDP) po stanovniku, koji pokazuju vrlo velike razlike među članicama Unije. U prošloj godini BDP po stanovniku u 28-članom bloku kreće se u rasponu od svega 45 odsto proseka u EU u slučaju Bugarske, pa sve do 263 odsto EU proseka u Luksemburgu.


Od zemalja u okruženju, Mađarska ima BDP po stanovniku u visini 68 odsto proseka EU, Slovenija 83 odsto, Hrvatska 59 odsto, Bugarska 45 odsto, Rumunija 54 odsto, Crna Gora 39 odsto, Srbija 35 odsto, Makedonija 36, a BiH 28 odsto, prema procenama Evrostata.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP