Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROBLEM MEDIJA PODIĆI NA DIPLOMATSKI NIVO

Srbi u Mađarskoj vape za pomoć matice

Autor: N.N.T | 26.02.2015 - 16:59:00h | Komentara: 0

Srpska nacionalna manjina u Mađarskoj ozbiljno je ugrožena, jer će se informativne emisije kojih je svakako vrlo malo, od polovine marta emitovati u terminima koje je skoro pa nemoguće gledati, a ni slušati.

Srpski ekran

Emisija "Srpski ekran" će verovatno biti ukinuta | Foto: printskrin Jutjub

Odlukom mađarskog javnog servisa MTVA jedina emisija na Srpskom jeziku „Srpski ekran“ biće ukinuta sa Prvog programa mađarske televizije. Za sve te probleme predstavnici vlasti u Srbiji nisu pokazali skoro pa nikakvo interesovanje, kako bi se to pitanje podiglo barem na diplomatski nivo.

Mađarska nacionalna televizija od 15. marta kreće sa novom strukturom. M1 će biti kanal vesti, a Duna preuzima ulogu nacionalnog kanala. Srpski ekran i ostale manjinske emisije dobijaju novi termin emitovanja. Emisija koja se emituje na mađarskoj televiziji, bez bilo kakve pomoći matice Srbije, emitovaće se jednom nedeljno na zemaljskom kanalu Duna, od šest do sedam sati, a repriza će biti istog dana u podne na satelitu, koji je malo gledan i namenjen je Mađarima van granica našeg severnog suseda.
Kako ALO! saznaje o ovim promenama niko iz nacionalne televizije se nije konsultovao sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj. Inače ovonisu prve promene i udar na naš narod u toj zemlji, čija je redakcija u javnom servisu u Budimpešti, smanjena na svega četiri novinara. U tome sei najbolje ogleda situacija sa manjinskim medijima u Mađarskoj, gde nema apsolutno nikakvog reciprociteta sa manjinskim medijima u Srbiji, gde te redakcije broje na stotine zaposlenih, a uređivačka i kadrovska politika ne mogu da se sprovode bez saglasnosti saveta tih manjina.

Iako mađarska nacionalna manjina u Srbiji ima skoro celodnevno emitovanje na svom jeziku i to na Vojvođanskom javnom servisu, situacija za Srbe koji u Mađarskoj broje nešto više od 10.000 članova nije sjajna ni na tamošnjem radiju. Pored svih problema Srbi u toj članici Evropske unije pokušavaju da sačuvaju svoje medije na nacionalnoj televiziji, iako matica Srbija ne pokazuje skoro nikakvu zainteresovanost za taj problem, koji bi trebao da bude najmanje diplomatski.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP