Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INTERVJU NEDELJE

Srbi vole slatke zadnjice!

Autor: Enis Sadiku | 16.03.2014 - 07:15:00h | Komentara: 0

Juli Lazić (45) ispunio se mladalački san i spojila je lepo i korisno. Naime, ova ženica zbog velike ljubavi prema slatkišimi postala je vrhunski poslastičar, o čemu svedoče brojni poznati kupci, a na njenu radost, najvernije mušterije su joj deca. Radi u poslastičarnici u naselju Kaluđerica, kod doma zdravlja. Tajna njenog uspeha, pored kvalitetnih namirnica i pribora, leži u ljubavi i duši koju unosi u proizvode.

Jula Lazić, poslastičarka

Jula Lazić, poslastičarka | Foto: M. Perić

Kada i zašto ste počeli da se bavite proizvodnjom kolača?
-Uh, to je bilo pre više od dve decenije. Počela sam amaterski da pravim poslastice, prevashodno jer volim da ih jedem. Ubrzo sam počela i profesionalno da se bavim i iz Ljubovoje sam prešla u Beograd samo kako bih imala priliku da što više naučim. Imala sam sreće, zaposlila sam se u firmi koja pravi torte, a koja je na glasu. Ali, pre šest godina, dobila sam ponudu koju nisam mogla da odbijem i od tada sam u Kaluđerici.


Koja je vaša tajna?
- Iskrena da budem, tajna je u ljubavi prema poslu i davanjem sebe. Mislim da nije toliko bitan sam talenat, jer bez davanje sebe i duše, ne može se ništa postići. Takođe je bitno da svi sastojci za tortu budu kvalitetni, kao i alat. Eto, mi ovde kada pravimo torte, ne stavljamo veštačke ukuse i razne zamene. Tamo gde treba da ide orah, badem ili lešnik... to i ide. Ako želiš da budeš uspešan u ovom poslu, ne može da se štedi. Takođe, u stanju smo mušteriji da ispunimo skoro svaku želju. Potrebno je samo da donese sliku ili kaže oblik i to dobije.

Jula Lazić, poslastičarka

Jula Lazić, poslastičarka | Foto: M. Perić

Šta je potrebno da torta bude vrhunska?
- Da bi vam torta uspela, nije dovoljno da imate volju, veštinu i sve potrebne sastojke, treba da imate osećaj, dušu i dobar pribor. Kad kažem dobar pribor, ne mislim samo na kvalitet, već je veoma važno da bude pravi. Takođe, morate da volite to što radite i celi da se unesete u posao. Bitno je i da ste malo umetnički nastrojeni zbog raznih oblika torti.


Ko su vam najzahvalnije mušterije?
- Uvek kažem deca, jer su surovo iskrena i kod njih nema foliranja. U većini slučajeva, roditelji i deca zajedno biraju torte. Deca su zadužena za oblik, a roditelji za ukus. Deca naručuju torte u oblicima junaka iz crtanih filmova. Iskrena da budem, najviše volim da pravim torte za decu. Male anđele saslušam i pokušam da stvorim njihovu zamišljenu sliku. Ujedno, te torte uvek mogu dodatno da se ukrase i s ukusom opreme. Raduje me dečja reakcija kada ih probaju. Od sreće počnu da vrište i onda znam da sam uspela.

Torta

Torta

Da li ste imali neke posebne zahteve u vezi s oblikom torte?
- Znala sam da ćete me to pitati. Ovako, žene su nežnije i romantičnije i one traže torte u obliku srca, sa nekim nežnim stihovima i porukama ljubavi, koje poklanjaju svojim partnerima. Muškarci su šaljivdžije i znaju da se našale sa prijateljima. Oni uglavnom naruče torte u obliku ženskih grudi ili zadnjice. Normalno, sve to uradimo s ukusom i ništa ne bude napadno. Takođe, muškarci kada naručuju torte za izabranice svog srca znaju da budu romantični. Mi ih prvo pitamo šta ta osoba voli da jede, pa zajedno smišljamo kombinaciju za ukus, a posle oblik.


Torta

Torta

Da li ste nekad imali neku neprijatnu situaciju?
- U neku ruku jesam, više je bio to nesporazum. Bio je organizovan izbor za najlepšu tortu. Sve torte koje su učestvovale u izboru išle su u Dom za napuštenu decu u Sremčici. Koleginice i ja napravile smo tortu u obliku praseta, sa jabukom u ustima i salatom okolo. Kada smo je donele na takmičenje, ljudi su nas čudno gledali i na kraju rekli da prase ne možemo da stavimo u vitrinu s ostalim tortama. Objašnjavali smo im da je to torta, a ne prase, međutim, nisu verovali dok je nisu malkice probali. Rado učestvujemo u humanitarnim akcijama i gledamo da bar na trenutak usrećimo decu.


Da li poznati dolaze u Kaluđericu po torte?
- Ne bih sad da izdvajam nikog posebno, ali u poslastičarnicu redovno svraćaju Radiša Trajković Đani, Mira Škorić, Tina Ivanović... Pored njih, od nas takođe redovno kupuju torte Đole Đogani i Igor Lugonjić. Torte smo pravili i za našu policiju, odnosno Upravu kriminalističke policije, kao i za Ambasadu SAD.

Torta

Torta

Čime se ponosite?
- Kao što sam rekla, čast nam je da možemo u saradnji sa poslodavcima da pomognemo deci. Iako se od novca živi, ne treba zaboraviti da tvoje malo nekome znači mnogo. Kada su u pitanju bilo kakve humanitarne akcije, svi zasučemo rukave i baš iz duše radimo na proizvodima.

I šefica zasuče rukave

Da li si sretna i zadovoljna zbog posla koji radiš?
- Zadovoljna sam što imam super šeficu. Ona je tu za nas, a mi za nju. Uvek nam izađe u susret kada nam nešto treba. Zna da sluša i da čuje naše probleme. Da se razumemo mi smo ovde svi kao porodica i pomažemo jedni drugima, jer od svih nas i našeg rada zavisi da li ćemo preživljavati ili živeti.
Da je sve baš tako kako je rekla Juli uverili smo se i sami i videli kako vlasnica poslastičarnice Nataša Vlašković zajedno sa radnicama u proizvodnji učestvuje u pravljenju torti i kolača. Prema njenim rečima ljubav prema poslu, a i želja za savršenim proizvodima je razlog zašto radi u proizvodnji.
- Radim na dekoraciji torti i komadnih kolača. Ne libim se da uslužim mušteriju i pokupim posuđe. Ništa od posla mi nije teško da uradim jer radim za svoju porodicu. Zato se maksimalno trudim da ispoštujem zaposlene i insistiram na kvalitetu. Mišljena sam da u ova vremena jedino kvalitet proizvoda može da opstane - kaže Nataša.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP