Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBRAD KESIĆ, ŠEF PREDSTAVNIŠTVA RS U VAŠINGTONU, ZA „ALO!” PORUČUJE:

Srbija će u EU ući tek posle 2025. godine

Autor: V. Papović | 13.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 2

“Mislim da neke članice Evropske unije još dugo neće prihvatiti proširenje i da će se, kao u slučaju sa Turskom, ceo proces odugovlačiti na neodređeno.

Obrad Kesić

Obrad Kesić | Foto: M. Milatović

Mislim da se tek 2025. godine može očekivati veći pomak u tom pravcu, a takođe smatram da će u paketu i sve ostale zemlje Balkana dobiti članstvo, bez obzira da li su ispunile sve uslove EU. Na ovaj način rešiće se problemi sa Kosovom, a i Makedonijom”, kaže za “Alo!” šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.


- Ukoliko bi Srbija bespogovorno pristala da izađe u susret svim zahtevima i pritiscima koji u kontinuitetu dolaze iz Evropske unije rizikovala bi da pokvari dobre odnose sa Rusijom koji su nam u ovom trenutku vrlo značajni. I na samo to, napravila bi sebi medveđu uslugu, pošto bi takvim snishodljivim stavom omogućila nekim članicama EU da pred nas beskonačno postavljaju nove i nove uslove koje nikada ne možemo ispuniti do kraja, čime bi se i proces prijema Srbije u EU otegao u beskraj - tvrdi Kesić.

Prema njegovim rečima bezuslovnim popuštanjem pod pritiscima, Srbija ne samo da ne bi ništa dobila, već bi izgubila i sopstvene birače koji su nestrpljivi i žele brzo da vide konkretne rezultate, a ne samo obećanja iz Brisela.

- Rusija nam je u ovom trenutku ekonomski vrlo važna i očekujem da će biti velikih pritisaka na Srbiju da sledi spoljnu politiku EU. Čak i da vlast u Srbiji postupi kako od nje traže ne verujem da bi nešto dobili već je vrlo moguće da bi izgubili na obe strane – kaže Kesić za naš list. Prema njegovim rečima kalkulacije da je lider radikala Vojislav Šešelj pušten iz Haga kako bi zagorčao život vlastima u Srbiji ne mogu se smatrati relevantnim.

- Mislim da jednostavno nisu više mogli da ga drže u Hagu, a nisu bili spremni ni da mu izreknu presudu. Jednostavno, Tužilastvo u Hagu i neke zapadne zemlje već duže vreme pokušavaju da se reše Šešelja, ali uvek su odlagali njegov povratak zbog političkih okolnosti u samoj Srbiji, a onda i zbog pregovora Beograda-Prištine i iz drugih razloga. Ovo je bio jedini momenat kada su mogli da se konačno reše jednog od najvećih problema Tribunala, a sigurno je da će vreme pokazati da je slučaj Vojislava Šešelja bio vrhunski dokaz nepravednosti i nesposobnosti Tribunala - zaključuje naš sagovornik.

Milorad Dodik

Milorad Dodik | Foto: Goran Srdanov

Dodik pokazao kako se pregovara!


- Što se tiče Republike Srpske, očekujem da se u kratkom vremenskom roku pojačaju pritisci na predsednika Milorada Dodika i Vladu, sa željom da se omekšaju njihovi stavovi pred sledeću rundu pregovora o važnim problemima u BiH, a ako ne ni to, onda da se prodube podele među srpskim strankama i na takav način da se stvori atmosfera političkog sukoba i nestabilnosti. Republika Srpska se, nažalost, stalno nalazi pod talasima pritisaka, ali ipak mislim da je u poslednjih osam godina godina pokazala da se gradi jedna dosledna i, rekao bih, uspešna politika da se RS ojača, stabilizuje i na taj način postavi kao ozbiljan partner za rešavanje problema u BiH - smatra Kesić

Poslednji komentari
  • Dorcolac Vreme: 13.12.2014 10:01h

    MISLIM DA VECINA NORMALNIH LJUDI MISLI DA NIKADA NE BI TREBALO ICI TAMO

  • Marko Vreme: 13.12.2014 17:25h

    Obrad Kesić je 19.jJanuara 1995.godine u Telegrafu napisao: "Hrvatska će napasti vojno na Republiku Srpsku Krajinu i to u dva dela. Prvi napad desiće se 1,Maja na istočni deo Krajine, a drugi 1.Avgusta na zapadni deo"...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP