Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POPOVIĆ:

Srbija da sledi Island

Autor: E. A. | 14.03.2015 - 07:00:00h | Komentara: 7

Srpska narodna partija Nenada Popovića ocenila je da Srbija treba da sledi primer Islanda, koji je povukao zahtev za prijem u Evropsku uniju.

Nenad Popović  sa pristalicama

Nenad Popović sa pristalicama | Foto: Oliver Bunić

„Odluka Islanda da zvanično odustane od kandidature za članstvo u EU potvrđuje da razvijena i uređena evropska društva u sve većoj meri stavljaju sopstvene nacionalne i ekonomske interese ispred interesa Evropske unije. Isto treba da učini i Srbija”, saopštio je SNP. Dodaje se da je Island odlučio da zaštiti svoju privredu jer bi, u slučaju članstva u EU, njene restrikticije ograničile ribarstvo koje čini trećinu privrednih resursa Islanda.


„S druge strane, ako bi Srbija prihvatila zajedničku spoljnu politiku EU i uvela sankcije Rusiji, čemu se SNP snažno protivi, to znači da bismo i mi, kao država, ostali bez značajnih prihoda i radnih mesta koje nam donosi konstantan rast izvoza u Rusiju. Zato odluku da se odupremo pritiscima EU i ne uvedemo sankcije Rusiji - SNP vidi kao jedinu logičnu i racionalnu”, navodi se u saopštenju. Ta stranka je ocenila da se “uspešna ekonomska saradnja sa državama članicama EU očigledno može ostvariti i van članstva u EU”.

Islandske vlasti saopštile su sinoć da su povukle zahtev za prijem u Evropsku uniju (EU), dve godine posle dolaska na vlasti koalicije evroskeptičnog desnog centra koji je obećao da će prekinuti proces evrointegracije.
Poslednji komentari
  • Русофил Vreme: 14.03.2015 08:25h

    ..риболов за Исланд земљу представља 12 % БДП-а, 40% извоза, 15% радних места. Е када би ми заштитили своју производњу пољопривредну пре свега, још када би повећали извоз ка Русији, могли би стати на ноге. Не треба нам Еу за то!

  • robi Vreme: 14.03.2015 09:43h

    da je bilo pameti, ovo bi bilo odavno na tapetu skupštine.

  • Дарко Vreme: 14.03.2015 11:02h

    Србија не сме да хрли ка еу главом без обзира, морамо да будемо обазриви. Европа нас стално нечим условљава, а ти услови су готово по правилу одрицање онога што је наше и губљење националног идентитета, признање Косова, санкције Русији. Јасно је да само желе да играмо како они свирају, а за узврат нећемо добити ништа.

  • Metodije Vreme: 14.03.2015 11:36h

    Narod Islanda bio je uslovljen da bira da li želi u EU ili da li da ima pravo da odlučuje o razvoju svoje zemlje. Odlučio je da ipak sam donosi odluke i da ne bude uslovljen proEUropskim zahtevima. Svak čast na hrabrosti. I mi smo na ovakvom raskršću - da slepo pratimo EU direktive koje nanose štetu našem izvozu i privredi ili da skrenemo sa EUropskog puta i direktno radimo na pobiljšanju ekonomske situacije. Dramatično stanje u srpskoj privredi može jedino da se popravi proširenjem saradnje sa Rusijom, pa bi eventualno uvođenje sankcija ovoj bratskoj zemlji značilo spuštanje privrede na najniže grane ikada i dovelo u pitanje opstanak zemlje.

  • Србин Vreme: 14.03.2015 13:52h

    Исланђани су јако паметан народ, а и ми смо, само се изгледа стидимо тога. Прво што треба урадити јесте бринути о интересима своје земље и борити се за своју земљу, а очигледно је да то неће бити случај ако уђемо у ЕУ, јер ће се они прво побринути да и даље овисимо о њих и тако никада нећемо напредовати, бити бољи и искористити максимално и потенцијал и капацитет Србије, а није да га немамо!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP