Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRINUĐENI SMO DA UVOZIMO I STOČNI GENETSKI MATERIJAL

Srbija dala 447.000 € za spermu bikova!

Autor: R. Kantar - A. Medaković | 06.02.2013 - 23:40:00h | Komentara: 9

Srbija je tokom 2012. godine uvezla oko 231 kilogram sperme bikova, čija je vrednost procenjena na 447.000 evra!

Jedan elitni bik za samo  nedelju dana proizvede  spermu vrednu  75.000 dolara

Jedan elitni bik za samo nedelju dana proizvede spermu vrednu 75.000 dolara | Foto: Beta

S druge strane, iako su naši bikovi poznati u Evropi po kvalitetnom semenu, izvezeno je tek 56 kilograma za 83.000 evra. Stručnjaci kažu da je šteta što se država više ne posveti razvoju ovog biznisa jer je na svetskom tržištu dobar genetski materijal bikova vredniji od zlata! Inače, jedan elitni bik za samo nedelju dana proizvede spermu vrednu 75.000 dolara.


Doza 30 evra!


Centri za veštačko osemenjivanje u Srbiji su u 2012. godini proizveli ukupno 618.268 doza, od čega je izvezeno 405.000, dok je za domaće potrebe zadržano 213.268 doza. Međutim, to izgleda nije bilo dovoljno, pa smo, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u prošloj godini spermu uvozili iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Hrvatske, Kanade i SAD. Koliko je trgovina semenom unosan posao, pokazuju podaci portala “agrobiznis”, u kojima se vidi da sperma visokokvalitetnog bika na tržištu košta između 25 i 30 evra.

Bosiljka Đuričić, profesorka na Veterinarskom fakultetu, kaže za naš list da bi Srbija trebalo više da se pozabavi ovim problemom, ali da je to jako teško jer smo “pre deset godina poklali sav repromaterijal”.

- Srbija danas proizvodi spermu bikova samo za sopstvene potrebe, a razlog za to je što smo pre nekoliko godina ubili i pojeli maltene ceo stočni fond - ukazuje prof. Đuričić.

U našoj zemlji postoje četiri veterinarska centra koja se bave reprodukcijom i veštačkim osemenjavanjem stoke - “Krnjača”, “Velika Plana”, “Temerin” i “Semeks Deronje”. Ovi centri su tokom 2012. godine u Crnu Goru, BiH i Republiku Srpsku izvezli ukupno 405.000 doza semena bikova, odnosno oko 56 kilograma.Međutim, to je malo i prema rečima Stevana Perkovića, direktora Stočarsko-veterinarskog centra “Krnjača”, naša država ima kapaciteta da postane jedan od ozbiljnijih konkurenata evropskim državama ukoliko se ozbiljnije angažuje u davanju subvencija i poboljšavanju zakonske regulative.

Najviše semena uvozimo  iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, ali i iz Hrvatske  i Amerike

Najviše semena uvozimo iz Nemačke, Austrije i Švajcarske, ali i iz Hrvatske i Amerike | Foto: Reuters


- Stručnjaci iz Nemačke koji su pre osam godina boravili u Srbiji i bavili se ovom temom izjavili su da je Srbija, posle Nemačke i Austrije, vodeća po genetskom kvalitetu bikova. Međutim, to nije dovoljno. Proteklih nekoliko godina zemlje u Evropi su nas pretekle u tehnologiji - objašnjava Perković.
Kako direktor Stočarsko-veterinarskog centra navodi, veliki problem predstavlja i to što prethodnih nekoliko godina Osnovna selekcijska služba, koja se bavi matičnom evidencijom, prikupljanjem, ocenjivanjem, klasiranjem, procenom i analizom DNK-a životinja, praktično funkcioniše bez ikakvih finansijskih sredstava.

- Za ovu službu pre dve godine nije odvojen nijedan dinar iz budžeta. Zbog nedostatka evidencije i analize ne postoje ni precizni odgajivački programi, te nemamo ni seme najboljeg kvliteta. Osim toga, država bi trebalo ozbiljno da se pozabavi zakonskom regulativom, jer postojeći zakon omogućava da se u našu zemlju uvozi izuzetno loš genetski materijal po niskoj ceni, što sistemski uništava domaću proizvodnju - zaključuje ovaj stručnjak.
Poslednji komentari
  • mina Vreme: 07.02.2013 09:50h

    Sperma se ne pravi u kilogramima, litrima, kubnim metrima i slično gospodine Perkoviću nego u dozama a doze imaju odgovarajuću zapreminu i koncentraciju(broj) spermatozoida... Na žalost Srbija će ubuduće morati dati više od 1.500000 evra za uvoz semena kvalitetnih bikova

  • Milan Vreme: 07.02.2013 10:29h

    Pa zar toliko para kod ovoliko domaćih bikova i to u vrhu......??

  • nina Vreme: 07.02.2013 11:54h

    pa ko ima tolike pare,to su razgrabile ove na vlasti,i po neki on !

  • gago Vreme: 07.02.2013 12:35h

    Imamo manjak bikova al`volova imamo i za izvoz.

  • Stevan Perković Vreme: 07.02.2013 13:21h

    Svi novčani iznosi i preračunavanje doza semena u kilograme su urađeni od strane novinara i nemaju nikakve veze sa mojom izjavom.Moja izjava se odnosi na drugi deo teksta i tačna je. Tačne podatke o uvozu semena i novčanim iznosima poseduje naše ministarstvo koje i izdaje dozvole za uvoz.Proivodnja u našem centru je 220.151 doza, izvoz 60.000, a uvoz 5490 doza u 2012 godini.Uvozimo seme najkvalitetnijih bikova kojim ne raspolažemo za osemenjavanje najboljih krava i bikovskih majki.Ovakav praksa se sprovodi u svim stočarski razvijenim zemljama pa i našoj.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP