Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VELIKA PREVARA SA STRANIM DONACIJAMA ZA ZDRAVSTVENE USTANOVE

Srbija deponija za otpad sa zapada!

Autor: Sandra Medaković | 11.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Srbija je u poslednje dve decenije postala deponija za odlaganje starih medicinskih aparata iz Evrope i razvijenih zemalja, i to najvećim delom zahvaljujući donacijama, zbog čega će naša država morati da plaća milione evra za uklanjanje te opreme, saznaje „Alo!“.

Nema tačne  evidencije koliko  je otpada uvezeno

Nema tačne evidencije koliko je otpada uvezeno | Foto: Nebojša Raus

Naime, Zoran Bjelica, jedan od vodećih stručnjaka za nadzor i standardizaciju medicinske opreme, tvrdi da naša zemlja nema registar doniranih aparata u proteklih deset i više godina, te da je to uglavnom bila mačka u džaku, odnosno već dotrajala oprema, spremna za rashodovanje. Umesto da plate za njihovo uklanjanje, medicinske institucije su, uz dogovor sa svojim vladama, te aparate donirale kao humanitarnu pomoć Srbiji, i to bez adekvantih rezervnih delova i mogućnosti servisiranja.


Bez odgovora iz

Ministarstva zdravlja
Od Ministarstvu zdravlja nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanja da li ta institucija raspolaže registrom donirane medicinske opreme, gde se ti aparati nalaze danas i u kakvom su stanju. Takođe, ostali smo bez odgovora koliko je te opreme bilo novo, a koliko polovno, te da li je i ko vodio računa o tome koliki je radni vek tih aparata, odnosno ko je dužan i koliko će koštati uklanjanje te opreme.

Kako Bjelica navodi, taj proces je bio moguć jer se prilikom uvoza, zbog činjenice da su u pitanju humanitarne pošiljke, nije gledalo da li ti aparati imaju obezbeđene rezervne delove i dostupan servis.


Prema njegovim rečima, te donacije će „Srbiju koštati kao svetog Petra kajgana“.


- Problem nastaje kada ti aparati, koji su kod nas već stigli dotrajali, moraju da se uklone zbog starosti. Međutim, ta oprema spada u medicinski otpad, pa kao takva mora da se uklanja na zakonom predviđen način, a to znači da moramo da platimo da se izveze i uništi u nekom od centara koji su predviđeni za to. U pitanju su bili mali interesi, koji nas skupo koštaju - navodi Bjelica i dodaje da je to izuzetno skup proces i da bi za Srbiju bilo isplatljivije da te aparate nikad nije dobila.

Kako ističe, radi se o oko pet odsto medicinske opreme, ali iako taj procenat ne deluje kao veliki, ipak jeste jer svaka zdravstvena ustanova raspolaže hiljadama komada opreme.

Kroz formu donacija šalju  nam dotrajale aparate, za  čije uklanjanje ćemo morati  da plaćamo milione evra

Kroz formu donacija šalju nam dotrajale aparate, za čije uklanjanje ćemo morati da plaćamo milione evra | Foto: Lj. Petrović

- Poseban je problem to što država nema rešenje za uređaje kojima je prošao rok trajanja, pa se mnogi još uvek nalaze u medicinskim ustanovama. Kad kažem vek trajanja, mislim na opravdanost održavanja, jer se na taj način kroz odnos cene održavanja i rezervnih delova izračunava da li je nešto za rashod ili ne - navodi Bjelica.

Interesantan je podatak da je Evropa od 2007. godine do danas izdvojila 13,5 miliona evra za unapređenje upravljanja medicinskim otpadom u Srbiji. Prema podacima Kancelarije za Evropske unije u Srbiji, EU je kroz celokupan projekat za zdravstvene ustanove nabavila opremu za tretman i transport infektivnog otpada, ukupno 124 autoklava i 79 vozila za prevoz opasnog otpada.

I kod Hrvata oprema stara i donirana
Za razliku od nadležnih u našoj zemlji, u Hrvatskoj, gde je situcija sa medicinskom opremom na sličnom nivou, Ministartvo zdravlja te zemlje izašlo je javno sa podacima da je više od trećine te opreme starije od osam godina, te da najvećim delom opremu bolnice nabavljaju sopstvenim sredstvima, a delimično donacijama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP