Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KONAČNO SE POPUNJAVAJU KRITIČNA DIPLOMATSKA PREDSTAVNIŠTVA

Srbija hitno šalje ambasadore za Atinu, Berlin i Zagreb

Autor: V. Papovic | 21.07.2015 - 19:00:00h | Komentara: 0

Srbija će u najskorije vreme poslati ambasadore u Grčku, Nemačku i Hrvatsku, čime bi, uz dosadašnja imenovanja, bile pokrivene trenutno za našu zemlju najvažnije tačke na diplomatskoj mapi.

Bez domaćina: Ambasada Srbije u Atini

Bez domaćina: Ambasada Srbije u Atini

Izvesno je da će novi ambasador u Grčkoj biti Dušan Spasojević, koji će u najkraćem roku krenuti put Atine. Jedan od razloga zbog kojih je, posle dosta natezanja u vrhu države, odlučeno da bivši ambasador u Turskoj što pre zauzme novu diplomatsku poziciju jeste i nedavni diplomatski nesporazum sa Grčkom, kada je ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas obećao kosovskom premijeru Isi Mustafi da će njegova zemlja podržati članstvo Kosova u međunarodnim telima, uključujući i bezbednosne organizacije.

Ambasade bez ambasadora!


Zbog svojevrsne blokade izbora kadrova, Srbija do sada nije imala ambasadore u više od deset zemalja, dok su u pojedinim i dalje ambasadori kojima je istekao mandat.

Srbija je odmah žustro reagovala zatraživši objašnjenje stava Grčke kao tradicionalnog saveznika naše zemlje, a strasti su se smirile pošto je grčki ambasador brže-bolje izjavio da stav te zemlje, inače jedne od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo, ostao nepromenjen.

Prema saznanjima „Alo!“, drugo važno imenovanje biće pozicija ambasadora u Nemačkoj, koja osim ekonomskog, sve više postaje i najvažniji politički partner Srbije u Evropi.

- Nemačka je za Srbiju sada najvažniji partner, osim Moskve i Vašingtona, što je potvrdila i poseta Angele Merkel, posle koje je potpuno jasno da u odnosima dve zemlje u kojima je ranije bilo dosta nesporazuma sada duvaju novi vetrovi. Zato je bitno da naša zemlja bude adekvatno i na najvišem nivou predstavljena u Berlinu, od kojeg presudno zavise i dalje evrointegracije naše zemlje - kaže za „Alo!“ izvor u diplomatskim krugovima. Prema našim saznanjima, najbliži ovoj poziciji je jedan ugledni profesor koji odlično govori nemački jezik. Mediji su ranije spekulisali da je za ovu poziciju viđen naučnik Dejan Ilić, a kao njegova prednost računa se i to što je po struci fizičar, baš kao i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Vrh srpske države ubrzo će imati i konsultacije o ličnosti ambasadora koji će biti upućen u Zagreb, o čemu, prema našim saznanjima, još nema saglasnosti. Međutim, svi su svesni da je zbog dobrih odnosa u regionu, kao i skorog obeležavanja 20 godina od akcije „Oluja“, koju Srbija i Hrvatska posmatraju u potpuno suprotnom kontekstu, važno da Srbija bude na najvišem diplomatskom nivou prisutna u Zagrebu.

Druga šansa: Dušan Spasojević

Druga šansa: Dušan Spasojević

Spasojević službovao u Turskoj


Dušan Spasojević je političku karijeru započeo 2000. godine u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova, da bi 2004. godine bio imenovan na
dužnost savetnika predsednika Republike Srbije. Nakon toga, obavljao je dužnosti u Ministarstvu odbrane, da bi 2011. godine bio postavljen za ambasadora u Turskoj. Sredinom 2013. godine povučen je sa dužnosti iz te zemlje, da bi u aprilu prošle godine podneo ostavku na sve funkcije u Demokratskoj stranci. Spasojević juče nije odgovarao na naše telefonske pozive, tako da nismo uspeli da saznamo kada će tačno stupiti na dužnost u Atini.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP