Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ĐINĐIĆEVE IDEJE ŽIVE I 12 GODINA KASNIJE

Srbija i danas na Zoranovom putu!

Autor: M. Keranović - D. Ramadani | 12.03.2015 - 08:24:00h | Komentara: 3

„Ne može da se promeni Srbija, a da svi ostanemo nepromenjeni. Da bi se promenila Srbija, svako od nas pomalo mora da se promeni. Jer Srbija, to je zbir svih nas“.

Zoran Đinđić

Zoran Đinđić | Foto: Profimedia

 

Ovo je samo jedan od mnogobrojnih citata Zorana Đinđića, koji je i danas, 12 godina nakon njegovog ubistva, jednako aktuelan, kao i onda kada je izgovoren. Koliko je njegov trag neizbrisiv ukazuje to što njegove ideje moderne, građanske i proevropske Srbije i dalje žive. A njih više ne dele isključivo njegovi istomišljenici, već i nekadašnji ljuti politički protivnici.


Svoje sećanje na Zorana Đinđića sa čitaocima „Alo!“ podelili su Đinđićevi saborci i saradnici - Bojan Pajtić, Zoran Živković i Čedomir Jovanović.

Pajtić

Pajtić | Foto: Aleksandar Stanković

Pajtić: Bolela ga je odvojenost od porodice

- Ostao mi je u sećanju jedan davni Zoranov boravak u Novom Sadu, kad smo idući sa sastanka na sastanak, a zatim na gostovanje na tadašnjoj nezavisnoj gradskoj televiziji „Apolo“ imali vremena da razgovaramo ne samo kao istomišljenici, stranačke kolege i saborci nego kao ljudi, kao Zoran i Bojan. Meni je tada stariji sin bio tek na putu, a Zoran mi je, čestitajući lepe vesti, rekao kako je odvojenost od porodice najveća cena koju plaća zbog bavljenja politikom. I rekao je kako ne može da zamisli veću žrtvu od te. Smatram ga herojem i jednom od najznačajnijih istorijskih ličnosti. Često se setim brojnih stvari koje je govorio, ali ovo je jedna od onih sa čijom se bolnom istinitošću suočavam svaki dan - podelio je jedno od svojih, najintimnijih, dragocenih sećanja na pokojnog premijera Bojan Pajtić.

Živković i Đinđić

Živković i Đinđić | Foto: Dušan Milenković

Živković: Ubijen jer je bio najbolji

„Kada sam svog petogodišnjeg sina pitala zna li ko je Zoran Đinđić, rekao je: Mama, pa to je onaj čika što je pobedio u kvizu!. Rekla sam mu da su tog čiku danas ubili i da ga više nema. Pitao je naivno, dečje: Zašto, mama? Je l’ zato što je bio najbolji?“.
- Ovo je tekst poruke koju je jedna Beograđanka ostavila na svečanom ulazu u Vladu Srbije, 12. marta uveče, 2003. godine. To da je Zoran Đinđić najbolji, mnogi u Srbiji su znali i pre atentata. Drugi su, nažalost, to shvatili tek nakon ubistva. Svesno je žrtvovao popularnost, govoreći surovu istinu i onda kada je to bilo bolno. Poređenje bilo kog političara sa Zoranom Đinđićem je nedopustivo - priča Zoran Živković, Đinđićev saborac i naslednik na mestu premijera.

Jovanović i Đinđić

Jovanović i Đinđić | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Jovanović: 12. mart još glasno odjekuje

- Svaki 12. mart je prilika da se još jednom podsetimo zašto taj dan tako glasno odjekuje. Smrt nam je oduzela Zorana Đinđića, uništila zajedničke planove, a našem prijateljstvu oduzela zajedničku budućnost. Smrt je Zorana Đinđića oduzela i protivnicima, prevela ga je izvan njihovih domašaja. Danas i oni koji su ga živog najviše osporavali pokušavaju da se kreću u političkim okvirima koje je on zacrtao, ostavivši ga konačno da zauvek bude u pravu - rekao je lider LDP-a Čedomir Jovanović.
Poslednji komentari
  • Rema Vreme: 12.03.2015 08:05h

    Niti zive, niti ce ziveti! Zoran je bio samo jedan placenik i izdajica svog naroda.

  • BeograÄ‘ani Vreme: 12.03.2015 08:43h

    Danas je setnja za Zorana za demokratsku Srbiju.Hvala sto pisete o ovakom vaznom datumu za razliku od kolega iz drugih redakcija.

  • dragan Vreme: 12.03.2015 09:21h

    Jesmo i te kako smo na njegovom putu. Neznam ko će biti zadnji srbin u Srbiji pa da ugasi svetlo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP