Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREMIJER SRBIJE PORUČIO IZ BERLINA

Srbija i Nemačka nikad nisu bolje sarađivale!

Autor: S. Vojinović | 01.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić poručio je juče u Berlinu da Srbija želi da bude iskren i otvoren partner međunarodnoj zajednici, čineći sve što obeća, pa tako namerava da obavi svoje zadatke na putu ka EU, a da potom ostaje na Briselu da oceni taj učinak. On je ocenio srpsko-nemačke odnose kao nikad bolje.

Vučić sa domaćinima  u zgradi u kojoj  je 1940/41.  službovao   Ivo Andrić

Vučić sa domaćinima u zgradi u kojoj je 1940/41. službovao Ivo Andrić | Foto: FoNet

Vučić je okviru panel-diskusije „Novi početak prema Briselu - Srbija na putu ka Evropskoj uniji“ kazao da se novi početak odnosi na iskren odnos, a s obzirom na saznanje da je Nemačka, kako je naveo, „sita“ srpske politike koja se razlikuje zavisno od toga da li je za domaću ili međunarodnu upotrebu.


- Novi početak je zato što znam da su mnoge zemlje site naše priče u kojoj jedno govorimo i drugo radimo. Novi početak je da ono što govorimo i uradimo, mislimo. To je novi početak u odnosima Srbije i svih ostalih u svetu, objasnio je Vučić moto skupa, čiji su organizatori Forum Srbija-Nemačka i nemački Savet za spoljnu politiku.

- Ukoliko Srbija bude uradila ono što je pred njom, svoj domaći zadatak, jer ne tražimo ništa od drugih, već samo da ispunimo što je pred nama, onda od Nemačke i drugih partnera u EU tražimo da krajem 2018, 2019. ili 2020. procene da li je Srbija obavila svoj posao“, poručio je premijer.

Srbija, kako je naveo, želi da na jesen otvori nova poglavlja u pregovorima sa EU - zahvaljujući Nemačkoj da otvori poglavlje 32 o finansijskoj kontroli, zatim, da početkom iduće godine otvori i poglavlja 23 i 24, dok je u međuvremenu, dodao je, sa 18 skrininga već završen veliki tehnički posao za 35 poglavlja.
Ponovio je i da će otvaranje poglavlja 23 i 24 uticati na veću efikasnost pravosuđa i podsetio „na nultu toleranciju Vlade“ u Beogradu prema korupciji. S tim u vezi je podsetio da Srbija očekuje mišljenje iz Brisela o zakonu o uzbunjivačima, za koji kaže da je jedan od najboljih u regionu. Da je Srbija dobro mesto za investiranje, Vučić je ilustrovao podatkom o razmeni Srbije i Nemačke od tri milijarde evra u 2013, što je za 14 odsto više nego 2012, ukazujući pri tome da su povećani i izvoz i uvoz, a da je najviše povećan izvoz proizvoda iz Srbije koje prave nemačke kompanije u Srbiji.
Srbija je, prema Vučićevim rečima, pokušala da obezbedi najbolje moguće uslove za investitore, ali ima još mnogo toga što treba popraviti kako bi nemačkim kompanijama bili obezbeđeni najbolji uslovi za ulaganje, kako bi se osećale kao kod kuće.

Štajnmajer: Obaveze ostaju!
 

Ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer pohvalio Vladu premijera Vučića za odlučnost da sprovede potrebne reforme.
- Uveravam vas da želimo biti partneri u savladavanju tih izazova. Bićemo partneri, ali i zahtevan partner, koji će vas podržati u prevazilaženju izazova, ali ne i u smanjenju obaveza. Premijer Vučić je svestan da samo tako može i da nema ustupaka u tom procesu, ni kada je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ni po pitanju vladavine prava, demokratske vladavine, i to ne zato što sa nemačke strane želimo da sprečimo proces, već što želimo uspešan proces - rekao je šef nemačke diplomatije.
On je ukazao da je u zdanju, u kojem se juče održavao skup, nekada bilo jugoslovensko izaslanstvo i da je 1940. i 1941. jugoslovenski izaslanik bio nobelovac Ivo Andrić, čiju radnu sobu je obišao sa premijerom Vučićem.
- Andrić nije bio samo nobelovac, već i poslednji jugoslovenski izaslanik pre i za vreme Drugog svetskog rata, u vreme kada je Nemačka donela rat i nesreću svetu - podvukao je Štajnmajer.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP