Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

REČ STRUČNJAKA

"Srbija je zauzela dobar stav"

Autor: B92 | 23.08.2014 - 16:57:00h | Komentara: 0

Srbija je zauzela dobar stav i pravilno je odreagovala na ed memoar Evropske unije, poručuju stručnjaci za međunarodne odnose.

Sledeća preporuka iz Evrope zavisiće od pravca kojim bude išla ukrajinska kriza, a šanse da se Srbiji zbog izbalansiranog stava uvedu sankcije su minimalne.
Rusija će i dalje imati razumevanja za ovakvu poziciju Srbije, poručuju iz Centra za spoljnu politiku.

Evropska Unija Evropa je potpuno logično u sankcijama ispunjenom odnosu s Rusijom zatražila solidarnost i od budućeg člana Unije, a Srbija - niti je stavila prst u oko, niti je samu sebe gađala u nogu. Evropski put je potvrđen, ali ima li ed memoar nastavak? 

"Ne verujem da je nešto već pripremljeno, EU je to morala da uradi, a mislim da je naša strana dosta dobro odreagovala... Da li će se nešto novo pojaviti zavisi od situacije, jer možete primetiti da Nemačka baš i nije oduševljena kako EU vodi politiku sankcija ka Rusiji", kaže Mihailo Crnobrnja sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.
"Što se tiče novih pritisaka to će zavisiti isključivo od eskalacije ukrajinske krize, ali moći će se očekivati sličan scenario... Mi smo trenutno očuvali svoju poziciju", kaže Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.
Stručnjaci poručuju da Evropa očekuje da Srbija kao kandidat za članstvo u potpunosti podržava spoljnu i bezbednosnu politiku Unije. Eventualna odstupanja Srbije neće biti drastično kažnjena.
Na pitanje da li se mogu očekivati sankcije Crnobrnja kaže da to ne isključuje potpuno, ali da su šanse vrlo male, a Đukanović dodaje da su u ovom trenutku isključene.
Kako će to uticati na pregovore i da li bi eventualna nagrada za ponašanje u skladu
sa očekivanjima EU mogla da bude brže otvaranje poglavlja, Crnobrnja kaže da ne misli da su ta dva pitanja povezana. On dodaje da su za ubrzanje pregovora, što se tiče Unije, pre svega važni Briselski sporazum i unutrašnje reforme.
Đukanović kaže da očekuje istu dinamiku u procesu evrointegracija.
Na odluku Srbije da prihvati preporuku EU i ne daje subvencije za izvoz svojih proizvoda u Rusiju, ne bi trebalo da bude reakcije s Istoka.
Očekujem da ne bude ekonomskih konsekvenci sa ruske strane, kaže Crnobrnja. Đukanović ocenjuje da Rusija ima razumevanja za poziciju Srbije i da neće biti redefinisanja dosadašnjih odnosa.
I dok EU pozdravlja stav koji je izneo srpski premijer, ruski organ za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda dozvolio je uvoz mlečnih proizvoda iz Srbije u članice Carinske unije, koju čine Belorusija, Kazahstan i Rusija. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP