Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRESUDA

Srbija mora da isplati bosanske štedište

Autor: S. Đ. | 09.11.2012 - 07:16:00h | Komentara: 0

Slovenija i Srbija dužne su da isplate štedne uloge nekadašnje Ljubljanske banke, odnosno Invest banke iz Beograda svima koji su u njima imali štednju, bez obzira na sadašnje državljanstvo, i to u roku od šest meseci od pravosnažnosti presude, presudio je Evropski sud za ljudska prava iz Strazbura.

Evropski sud presudio u korist klijenata nekadašnje Invest banke

Evropski sud presudio u korist klijenata nekadašnje Invest banke | Foto: Željko Šafar

U presudi je navedeno da je sudu podneto preko 1.650 identičnih tužbi u ime više od 8.000 oštećenih podnosilaca, ali nije precizirano koliki je iznos duga ovih banaka prema starim štedišama. Prema procenama bosanskih udruženja štediša, Ljubljanska banka duguje građanima BiH 635 miliona evra, a Invest banka 204,5 miliona evra sa uračunatim kamatama.


Plaćamo i penzije Albanaca sa Kosova
 

Osim isplate stare štednje, Srbija je po presudi Evropskog suda u Strazburu obavezna da bračnom paru Grudić sa Kosova isplati penzije, koje im nisu isplaćivane više od jedne decenije. Ova presuda može biti presedan za ostale penzionere sa Kosova, mahom albanske nacionalnosti, kojima od 1999. godine nisu isplaćivane penzije, a potencijalni dug Srbije prema njima premašuje milijardu evra, o čemu je “Alo!” ranije pisao.

Naime, odlučujući po tužbi troje državljana BiH koji su imali devizne uloge u sarajevskoj filijali nekadašnje Ljubljanske banke, odnosno u tuzlanskoj filijali bivše Invest banke, sud u Strazburu je doneo odluku koja je identična u oba slučaja, pa je i Sloveniji i Srbiji naloženo da osiguraju isplatu starih deviznih uloga državljanima BiH, i to pod istim uslovima koji važe za njihove državljane.

Srbija i Slovenija imaju pravo da se u roku od tri meseca žale na presudu, a ukoliko sud odbije žalbu, presuda postaje konačna. U slučaju da žalba bude prihvaćena, preispitivaće je Veliko veće suda.

- Presuda još nije pravosnažna, a država Srbija će razmotriti njenu sadržinu, nakon čega će biti odlučeno da li ćemo se tim povodom obratiti Velikom veću - poručili su za “Alo!” iz Ministarstva pravde.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP