Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TVRDI BIVŠI MINISTAR ODBRANE VELIKE BRITANIJE

"Srbija mora u NATO i EU"

Autor: Beta | 29.04.2013 - 10:08:00h | Komentara: 5

Bivši ministar odbrane Velike Britanije Dag Henderson izjavio je da Srbija mora da postane član NATO i EU ako hoće da se evropeizuje.

NATO

Sedište NATO | Foto: AP

Henderson: Velike sile neće se sukobiti oko Kosova

Henderson je rekao da se najveće svetske sile SAD, Britanija, Francuska i Nemačka sa jedne strane, i Rusija i Kina sa druge, neće sukobiti oko Kosova.

"Ne, ne mislim da će najveće svetske sile doći u sukob oko Kosova. Ali oni vide probleme migracija, a to je na samom pragu ostatka Evrope. Grcka zeli mir i stabilnost, kao i Italija. Uglavnom se misli da bi problem Kosova trebalo da se rešava na Balkanu, a da onda kao i bivša Jugoslavija, ima stabilne odnose sa ostalima u Evropi", rekao
je Henderson.

Henderson je naveo da je "Tito to radio pre 40 godina", a da bi SAD i EU sigurno želele stabilno podrucje na Balkanu.

"Ako želite evropeizaciju, povezivanje sa evropskim univerzitetima, stabilnu i nezavisnu ekonomiju i da ulažete na sigurno, uvažavajuci sve kulturne i tradicionalne razlike, morate da postanete i zvaničan član tih evropskih institucija - NATO i EU", rekao je Henderson u intervjuu za beogradski list Danas.

Henderson je podsetio da je premijer Srbije Ivica Dačić nedavno rekao da "nema povratka". "U OEBS i UN možete lako da se učlanite, jer nema mnogo obaveza, ali učlanjenje u NATO i EU donosi obaveze. Srbiji je EU već dala dovoljno signala da 'sa simpatijom' gleda na nju. Lakše je ući u NATO nego u EU, a Srbija treba da odluči da li će se priključiti Alijansi. Razumem istorijsku pozadinu i otpor javnosti u Srbiji, ali i Britanija i Nemačka su bile u ratu 1944. godine, pa su postale saveznice", rekao je Henderson.

Na pitanje kako kao bivši ministar odbrane u kabinetu premijera Tonija Blera danas vidi NATO bombardovanje Srbije, Henderson je odgovorio da "to nije nešto što su Britanija ili NATO želeli da urade".

"Svojevremeno sam bio sindikalni pregovarač i da sam bio na mestu Slobodana Miloševića, pristao bih na pregovore. Lično sam bio veoma iznenađen kada nije pristao na dogovor (u Rambujeu), jer jedina posledica tog dogovora bio bi pad njegove vlade. To je bila jako, jako loša taktička odluka", rekao je Henderson.

NATO

NATO | Foto: AP

Dodao je da NATO "nije imao nikakvu želju" da bude umešan u vojne aktivnosti u koje je kasnije bio upleten. Na pitanje da li je 1999. godine bilo neophodno bombardovati tadašnju SRJ, Henderson je odgovorio: "Nije bilo potrebno vojno intervenisati... ako je odgovor bio - jer Milošević nije ni pokušao doći do nagodbe".

"Morate da vidite vojnu taktiku o tome sta je bilo neophodno, a šta ne. A za to morate da pitate vojsku, pre nego mene. Bombardovanje je bilo minimalno. To nije bilo teško bombardovanje, ali svako bombardovanje je gadno, narocito za civile. Ali, to se dešava pri svim vojnim intervencijama", rekao je Henderson.

Upitan zašto su velike svetske sile priznale Kosovo kao nezavisnu državu, iako je bilo pod protektoratom UN, što je bilo direktno kršenje međunarodnog prava, Henderson je odgovorio da je većina zemalja smatrala da "ćorsokak mora biti probijen".

Poslednji komentari
  • Raja Vreme: 29.04.2013 10:34h

    A šta ćemo sada gospodo Vučiću, Dačiću i Nikoliću? Lunačekova Vam je pre neki dan poručila da nema Srbije u EU baz priznavanja Kosova. Zar će i ovo jednog dana da Vam bude prihvaljivo zarad evropske magle? Mislim gospodo da je poslednji trenutak da "kormilo" okrenete prema istoku, da nabavite S-400 i Iskandere, pa neka se evropejska gospoda onda pravdaju svojim građanima šta im je sve to trebalo da Srbiju oteraju Rusiji u zagrljaj.

  • Branko Vreme: 29.04.2013 12:44h

    Henderson je odgovorio da je većina zemalja smatrala da "ćorsokak mora biti probijen". OK. Ali kako sve na štetu Srba i Srbije?

  • Toma,STARO SELO Vreme: 29.04.2013 12:53h

    nASI POLITICARI STALNO ISTICU DA sRBIJA NE MORA,DA NIJE UCENJENA,A EVROPSKI POLITICARI KAZU SASVIM DRUGO.G.politicari dokle cemo se obmanjivati,kada cete jednom reci moramo jer nas sila na to tera.Sada se vidi da Srbija ima najvne da ne kazem neznalice za politicare,lete po svetu,naplacuju dobre dnevnice ,izbegavaju izborna obecannja i stalno obmanjuju narod.Ali tako i treba kada imam 66 godina a nasedam na lazi,sada sam u situaciji da vise neznam za koga da glasam.

  • Sredoje Vreme: 30.04.2013 00:57h

    Mora samo da se umre, sve drugo bi trebalo!

  • Shunt Vreme: 30.04.2013 01:07h

    :-) Englezi i Nemci, nasi veciti prijatelji :-) Slazem se sa Rajom ! S-400,moze i 300 pa da pregovaramo. Nama nije mesto u NATO. Savetujem da procitate pesmu Zenidba Dusanova,lepo opisan stav yapada prema nama jos odavno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP