Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠUŠKA U NAJAVI

Srbija može da računa na novac iz Junkerovog plana

Autor: Tanjug | 09.07.2015 - 17:35:00h | Komentara: 0

Srbija kao zemlja kandidat moći će da aplicira za novac za investicije u okviru plana predsednika Evropske komisije Žan Klod Junkera, koji će biti potpisan 22. jula, rečeno je na javnoj raspravi "Šta donosi Junkerov investicioni plan".

Žan-Klod Junker

Žan-Klod Junker | Foto: Profimedia

Šef Kancelarije Evropske investicione banke u Srbiji Andreas Bejkos rekao je da će od dana potpisa taj plan biti "živ" i operativan.


Prema njegovim rečima, za sredstva za investicije iz ovog plana teoretski može da konkuriše i Srbija, ali ako je reč o kros-border projektima koji su od zajedničkog interesa za EU i Srbiju.


Plan koji je predložio Junker vidjen je kao novo rešenje za podizanje evropske privrede, a nade se polažu u Evropski fond za strateške investicije koji će skupiti 21 milijardu evra, rekla je Ivana Lazarević iz Evropskog pokreta u Srbiji.


Procenjeno je, objašnjava ona, da će taj novac da doprinese da se ostvari nivo investicija od 315 milijardi evra, a sredstva su namenjena za strateške investicije u mala i srednja preduzeća.


Šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat rekao je da sve zemlje kandidati mogu da konkurišu za sredstva iz ovog fonda, ali je naglasio da postoje i druge mogućnosti za finasiranje projekata koje kandidati mogu da koriste.


"Već ima dosta instrumenata ciljane finansijske podrške EU zemljama kandidatima za članstvo, a za te programe ne bi morale da se nadmeću sa 28 članica EU", rekao je Janmat.


On je naveo primer da bi zemlje regiona trebalo da za infrastrukturno povezivanje predvideno Berlinskim procesom, iskoriste postojeća sredstva EU i povoljne zajmove iz EBRD, EIB, Svetske banke...


Prema njegovim rečima, Junkerov plan će u svakom slučaju uticati na region Zapadnog Balkana s obzirom da je polovina trgovinske razmene regiona upravo sa EU, a u slucaju Srbije, razmena je oko 65 odsto. Uz to, dodaje, 70 do 80 odsto direktnih stranih investicija u Srbiju dolazi iz EU.


"To sve govori da, ako EU ostvari ekonomski rast, to će uticati i na strane investicije u regionu i Srbiji", rekao je Janmat.


Previdjeno je da se Junkerov plan sprovodi do 2017. godine, na tri nivoa - investiranje bez stvaranja većeg javnog duga, podrška projektima i investicijama u ključnim sektorima poput infrastrukture, obrazovanja, istraživanja, inovacija i otklanjanje prepreka investicijama, pre svega preobimne birokratije.


Direktor Centra za evropske integracije i javnu upravu na FEFA Mihajlo Crnobrnja izjavio je Junkerov plan korak u dobrom smeru, ali je "nategnuto" očekivati da će se iz jednog evra iz plana stvori 15 investicionih evra.


On je istakao da ako EU pomoću ovog plana pogura ekonomski rast i poraste kupovna moć gradjana, to će omogućiti i Srbiji da poveća svoj izvoz u Uniju.
Član Foruma za medjunarodne odnose Srbije Simeun Pobulić rekao je da ubedjen da Junkerov plan zajedno sa drugim instrumentima daje značajan podsticaj ulaganju u realnu ekonomiju.


"Štednja ne vodi oporavku EU, već je štetna. Junkerov plan bi trebalo da posluži kao ispravka efekata stroge štednje i da poveća tražnju i zaposlenost u EU", rekao je Pobulić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP