Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VANREDNO!

Srbija na ivici poplava,
službe u pripravnosti!

Autor: Tanjug | 14.03.2013 - 18:44:00h | Komentara: 1

Na području Srbije, usled obilnih padavina, porastao je vodostaj reka na jugozapadu Republike, kao i na području Mačve i Srema, saopštilo je večeras Ministarstvo unutrašnjiih poslova.

99

Usled obilnih padavina, Srbija na ivici poplava  | Foto: Betaphoto

U svim ugroženim područjima pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora MUP-a za vanredne situacije obavljaju konstantno nadgledanje terena, navodi se u saopštenju.

U Novom Pazaru se izlila Jošanica!

U Novom Pazaru u toku je sednica Štaba za vanredne situacije, jer kiša neprekidno pada od prethodne noći i donela je nevolje meštanima naselja Jošanica, Selakovac i Podbijelje, a vodostaj sve tri novopazarske reke Jošanice, Raške i Trnavice je povećan i postoji bojazan od njihovog izlivanja.
Šef Operativnog štaba za odbranu od poplava Muamer Suljevića izjavio je Tanjugu da su prvi poziv građana dobili oko 13.30 časova da se u naselju Selakovac Jusuf potok izlio i prvo poplavio jednu radionicu i kuću, a odmah su zatim počele da pristižu slične informacije iz svih delova grada.
On je naveo da su svi vodotokovi dostigli maksimum i ukazao da se nije skoro desilo da odjednom voda nadođe u svim koritima.
Suljević je naveo i da se Jošanica na Banjskoj cesti u jednom delu i u industrijskoj zoni već izlila, ali da je angažovana mehanizacija, pa se uspelo da se saniraju ta korita i da se situacija dovede pod kontrolu.
Prema njegovim rečima, u toku je sednica Štaba za vanredne situacije grada Novog Pazara na kojoj će se razgovarati o tome šta treba sve uraditi.
Mehanizacije ima dovoljno, rekao je Suljević, ali i dodao da su vodotokovi u Novom Pazaru veoma brzi i da ih je teško kontolisati, tako da se u nekim momentima ni sa mehanizacijom ne može mnogo toga uraditi.
 

Vanredna odbrana od poplava proglašena je na reci Raška,na deonica u slivu reke Zapadna Morava, "a redovna odbrana od poplava proglašena je na reci Savi kod Šapca i Sremske Mitrovice".
Na brani Veliko Središte kod Vršca, na rekama Lim , Mileševka i Seljasnica u Prijepolju uvedena je redovna odbrana od poplava.
Prema informaciji dobijenoj od nadležni iz Drimsko-limskih hidroelektrane, trenutni dotok i protok na hidroelektrani Bajina Bašta je 1.350 cm3/sek a na hidroelektrani Zvornik je 950 cm3/sek, dok je protok na hidoelektrani Višegrad u granicama normale.
Vodostaj Lima je ispod granice vanredne odbrane od poplava, a prema informaciji direktora Javnog preduzeća " Srbijavode", deonični sektorski rukovodioci su na terenu.
Na teritoriji opštine Šabac poplavljeno je vikend naselje u priobalju reke Save u nebranjenom delu, odnosno koritu reke, dodaje MUP
Reka Tamnava se izlila u uskom pojasu u nebranjenom delu u selu Goločelo i poplavila put prema školi, navodi se u saopštenju i dodaje da je put prohodan za pešake.
Saobraćaj na magistralnom putu Zvornik - Ljubovija u mestu Velika Reka "zbog sakupljanja vode se obavlja jednom kolovoznom trakom, a ekipa PZP "Valjevo" vodu crpi cisternama".
U branjenim delovima svih vodotokova nema opasnosti od izlivanja voda, a vodostaj na reci Savi u 15 časova iznosio je 427 santimetara, navodi MUP.
U toku dana na području opštine Sjenica izlio se potok Tunovac, kao i Medarački potok, a "za sada je ugroženo uglavnom poljoprivredno zemljište".
Održana je sednica Štaba za vanredne situacije, a na teren su krenule ekipe sa mehanizacijom, navodi MUP i dodaje da je i u Novom Pazaru aktiviran Operativni tim za odbranu od poplava.
Za sada se na području Novog Pazara izlio Jusuf potok u donjem delu, "trenutno je ugrožen jedan objekat, a na teren je upućena mašina da pročisti nanose".
U gornjem delu reke Trnavice voda se sliva sa brda i nivo reke postepeno raste, navodi MUP, najavivši da će mehanizacija biti angažovana po ukazanoj potrebi.
Na teritoriji opštine Prijepolje, u Brodarevu, izlila se Slatinska reka u priobalju, a "ugrožena je jedna kuća u čiji stambeni deo voda nije ušla".

Desetine srpskih kuća poplavljeno u Osojanskoj dolini

Nekoliko desetina kuća čiji su vlasnici Srbi povratnici u Osojanskoj dolini u Metohiji poplavljeno je zbog izlivanja reke Kujavča.


Predsednik opštine Istok Dragoljub Repanović izjavio je da su zbog kiše koja je neprestano padala u minulih 48 sati pod vodom kuće, pomoćni objekti i imanja Srba u selima Osojane, Tučep, Ssaljinovica, Zzač i delu Koša.


Repanović je istakao da je uništen dobar deo stočne hrane a da je voda uništila i useve u ovom delu Metohije i da su meštani ovih sela uspeli da evakuišu stoku iz štala koje su pogodjene poplavama.

Stariji meštani Osojana rekli su Tanjugu da ne pamte ovakve poplave a opštinsko rukovodstvo Istoka sa privremenim sedištem u Osojanu je formiralo Krizni štab koji čine mladi sa ovog područja.
Repanović je rekao da se Srbi suočavaju i sa problemima zbog nestašice električne energije a da posebno zabrinjava što nivo reke Kujavča raste.

Korito ove reke, koja se uliva u Istočku reku i dalje u Drim, godinama nije čišćeno što je verovatno doprinelo njenom izlivanju iz korita, kazao je Repanović.
U Osojanskoj dolini živi oko hiljadu Srba povratnika.

Poslednji komentari
  • Pistaljka Vreme: 15.03.2013 13:09h

    Svake godine mi pravimo istu gresku, kada nas snadju elementarne nepogode reagujemo tada, a nista ne radimo da se to dogodine ne ponovi. Kod nas ne vazi bolje spreciti nego leciti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP