Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAPOSLENI U „RINGIER AXEL SPRINGER“ SRBIJA, PODRŽALI FRANCUSKE KOLEGE

Srbija na nišanu terorista!

Autor: Ekipa Alo! | 09.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Meta islamskih ekstremista koji su počinili pokolj novinara u Parizu vrlo lako mogu biti i odabrani ciljevi u Srbiji, upozoravaju za “Alo!” stručnjaci za terorizam. Oni otkrivaju da je plan džihadista da Balkan pretvore u kalifat, sličan onome koji su formirali u Iraku, kao i da u centralnoj Srbiji već postoje kampovi za njihovu obuku, a čak i na teritoriji Beograda funkcionišu “sigurne kuće” za vehabije.

Neće nas zaplašiti: Zaposleni u „Ringier Axel Springer“  Srbija, podržali  francuske kolege

Neće nas zaplašiti: Zaposleni u „Ringier Axel Springer“ Srbija, podržali francuske kolege | Foto: Jelena Vučetić

Visoki funkcioner SNS-a Milovan Drecun, koji se već godinama bavi islamskim ekstremizmom, upozorava na mogućnost da se u Srbiji dogodi teroristički napad sličan onom koji se desio u Parizu.


- Ovde se godinama stvara jaka, dobro organizavana mreža radikalnog islama. Ta mreža služi za regrutovanje džihadista i postoji na području Kosova, Sandžaka i preševske doline. Postoje kampovi u kojima se ljudi obučavaju za ratovanje, a osnovni cilj im je džihad - tvrdi poslanik Drecun.
On navodi da su radikalni islamisti prisutni čak i u centralnoj Srbiji, a najveći broj ih je na području Kosova.

- U redovima ISIS-a već ima stotinak islamista sa Kosova, dosad ih je sedam poginulo, a mnogi su se i vratili. Najveća opasnost za Srbiju je to što je ISIS za svoj dugoročni cilj postavio stvaranje balkanskog kalifata - zaključuje Milovan Drecun.

Napad u Parizu

Napad u Parizu | Foto: Profimedia


Darko Trifunović sa Fakulteta za bezbednost tvrdi da je napad u Parizu bio najavljivan i da teroristi stvaranjem fronta u Evropi žele da ujedine muslimane, koji u Siriji i Iraku ratuju jedni protiv drugih. Srbija im za sada služi kao odskočna daska.

- Širom Srbije, pa čak i u Beogradu, postoje takozvane bezbedne kuće, koje drže pripadnici vehabija. Kod nas imamo i Rome vehabije i trenutno se i među njima vrši radikalna islamizacija. Al Kaida je odavno objavila svoj plan 20-20, u kojem je glavni cilj da do 2020. godine osvoje čitavu Evropu - tvrdi profesor Trifunović.
Da je Srbija baza, potvrđuje i njegov kolega dr Zoran Dragišić.

Podrška kolegama

Podrška kolegama | Foto: Goran Srdanov


- Srbija je u drugačijem položaju od Francuske zato što je pre svega baza, a ne meta. Gledano u drugom smislu, mi možemo biti čak i u većoj opasnosti jer je Kosovo u poslednjih 20 godina postalo baza za teroriste - kaže Dragišić, koji takođe apostrofira da se stotine boraca sa Kosova već nalaze na ratištima u Siriji i Iraku.

Reagujući na objavljivanje spornih karikatura u pojedinim dnevnim listovima u Srbiji, Dragišić je istakao da ih treba objavljivati.
- Srbija je evropska država u kojoj je svaka kritika dozvoljena. Mislim da ne treba vređati nečija verska osećanja, ali ne treba ni zbog toga biti ubijen. Ko misli da su njegova verska osećanja predmet uvrede, svakako da ima pravo da tuži - istakao je on.

| Foto: Goran Srdanov

Beograđani: Svi smo mi Šarli


Ispred Francuskog kulturnog centra u Beogradu sinoć je odata pošta žrtvama terorističkog napada u Parizu. Sa skupa solidarnosti, koji je organizovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije, poručeno je da taj zločin treba da bude poslednji u nizu napada na medijske poslanike. Okupljeni novinari i građani su palili sveće, uz veliki transparent “Stop ubijanju novinara” i natpise “Svi smo mi Šarli” na francuskom, engleskom i srpskom jeziku.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP