Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GORI SMO OD ALBANIJE I HRVATSKE!

Srbija najkorumpiranija u regionu!

Autor: FoNet | 24.10.2013 - 16:23:00h | Komentara: 2

Srbija je po korupciji u poslovanju vodeća zemlja u regionu, a slede je Albanija i Hrvatska na trećem mestu, navodi se u zajedničkom izveštaju Kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) za droge i kriminal i Evropske komisije, koji je danas predstavljen u Briselu.

Korupcija

Gori smo od Albanije i Hrvatske po korumpiranosti | Foto: Shutterstock

Izveštaj pod nazivom "Poslovanje, korupcija i kriminal na zapadnom Balkanu: uticaj podmićivanja i drugih oblika kriminala na privatno preduzetništvo" urađeno je na osnovu razgovora sa više od 12.700 kompanija i pokazuje da je korupcija treća najveća prepreka poslovanju u regionu.

Podmićivanje u regionu u proseku iznosi 10,2 odsto, što znači da je otprilike svaka deseta kompanija, u pet sektora obuhvaćenih istraživanjem, dala mito državnim službenicima u proteklih godinu dana.
Praćeni su sektori proizvodnje, građevinarstva, trgovine, ugostiteljstva i transporta.
U Srbiji je taj procenat najviši i iznosi 17 odsto, u Albaniji 15,7, u Hrvatskoj 10,7 odsto, a sledi Bosna i Hercegovina sa 10,4 odsto.
Na podmićivanje u Makedoniji bilo je "prisiljeno" šest odsto kompanija, a najmanje problema imale su kompanije na Kosovu i u Crnoj Gori, 3,2 odsto.
Mito se najčešće daje u obliku gotovine, više od trećine, a u ostalim slučajevima kao plaćena hrana, piće ili neka druga roba.
U deset odsto slučajeva korupcija je bila u obliku razmene usluga.
Prosečni iznos mita u regionu je 881 evro, a najviši iznos se plaća na Kosovu 1.787 evra.
Prosek u Hrvatskoj je 395 evra, u BiH 327, u Srbiji 935, u Albaniji 904, u Crnoj Gori 830, a Makedoniji 689 evra.
Podmićivanje se najčešće koristi radi ubrzanja procedura, boljeg tretmana i finalizacije postupka, a često i kako bi se osigurala naklonost službenika za buduću saradnju.
Najčešće se podmićuju predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti, službenici poreskih i carinskih službi, kao i službenici kompanija za pružanje komunalnih usluga.
Često se podmićuju i policajci, službenici inspektorata, katastarskih kancelarija i zdravstva.
Manje od dva odsto preduzetnika je odlučilo da prijavi službenike koji su tražili mito, a šest odsto je odustalo od od investicija, pokazuje izveštaj.
Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 24.10.2013 18:47h

    asovi

  • Anja Vreme: 25.10.2013 09:27h

    Objasnite mi šta se suštinski uradilo u borbi protiv korupcije.Mišković?Da smo najgori potvrđuje činjenicu, NIŠTA.Vučić je uzleteo na borbi protiv korupcije, političari i tajkuni su i dalje u sprezi, oni se dogovaraju kako ukrasti, prevariti i ubaciti nas konačno u ambis.Nije MIŠKOVIĆ JEDINI TAJKUN KOJI JE NAROD I ZEMLJU UPROPASTIO. Ima SNS svoje tajkune ima i SPS svoje, oni nikada neće odgovarati što su preduzeća, opljačkali isterali radnike na ulicu, ostavili narodu ogromne dugove da ih vraća, baškare se u bogatstvu.Razmislite narode da li je ovo istinska borba protiv korupcije ili manipulacija.Da je iskrena borba nebi bili najgori. Treba dovesti Nemce da nam u tome pomognu, neophodno je. Tajkuni i dalje imaju svoje veze u svim segmentima društva, a to je opasno i štetno.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP