Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAPADNE SILE UPOZORAVAJU

Srbija naoružava sirijske
pobunjenike, plaća Saudijska Arabija!

Autor: Ekipa Alo! | 04.03.2013 - 21:36:00h | Komentara: 6

Zapadne sile zatražile su da se blokiraju napori Rusije da izvozi oružje u Siriju. U međuvremenu, Sunitski pobunjenici u Siriji dobijaju oružje ruske proizvodnje koje je proizvedeno u Srbiji u dilu sa Saudijskom Arabijom, prenosi World Tribune.

Sirija

Sirijski pobunjenik sa ručnim bacačem proizvedenim u Srbiji | Foto: Reuters

Viši zvaničnik sa zapada rekao je da oni svim mogućim načinima pokušavaju da stopiraju dalje isporuke ruskog oružja Damasku. Isti zvaničnik je takođe potvrdio da Kremlj nekako ipak uspeva da oružje dostavi režimu sirijskog predsednika Bašara Al Asada ali i pobunjenicima koji se bore protiv njega.


- Ruski brodovi su namamljeni u sirijske luke i tamo su njihove posade uhapšene pod raznim izgovorima - rekao je Aleksandar Fomin direktor Federalnog servisa za vojnu i tehničku saradnju iz Moskve.


U radijskom intervjuu 2. marta, Fomin nije naveo slučajeve u kojima Rusija nije uspela da isporuči oružje Siriji. On je samo naveo da te isporuke nisu bile uspešne zbog organizovanih napora međunarodne zajednice.

- Pravi rat je proglašen protiv nas - zaključio je Fomin.

Sirija / Foto: Goran Tomašević / Reuters

Srpske ručne bacače raketa, pobunjenici smatraju bitnim oružjem u ratu protiv snaga lojalnim Bašaru Al Asadu / Foto: Goran Tomašević / Reuters

U toku prošle godine Velika Britanija, Finska i Turska prijavile su presretanja ruskih oružanih isporuka Siriji. U presretnutim brodovima pronađeni su radari i oružane komponente za tenkove. Damask je bio jedan od dva najveća Blisko istočna klijenta ruske odbrambene industrije.

U međuvremenu, Sunitski pobunjenici su pokazali, ono što oni nazivaju moćnim anti tenkovskim oružjem u njihovom ratu protiv režima sirijskog predsednika Bašara Al Asada. Oni su fotografisani dok u rukama drže ruske RPG-27, ručne bacače raketa, poznatije pod sveobuhvatnim nadimkom bazuka. Ovi ruski lanseri raketa dizajnirani su da probiju zaštitu oklopnih vozila, uključujući i T-72 borbeni tenk koji koristi sirijska vojska.

Takođe u severnoj Siriji, ustanici su otkrili da poseduju RPG-6 ručne bacače raketa, još jedno poznato rusko oružje. Pobunjenici su saopštili da je oružje bilo prvobitno raspoređeno takozvanoj "Viktori brigadi", islamističkoj pobunjeničkoj jedinici koja operiše u Hama provinciji.

Sirija / Foto: Goran Tomašević / Reuters

Raketni bacač u rukama pobunjenika u Siriji  / Foto: Goran Tomašević / Reuters

Još jedan islamistička pobunjenička paravojna snaga, Ahrar Al Šam, takođe je priznala da poseduje ruske bacače raketa RPG-27 i RPG-6. Njihov portparol je potvrdio da islamske paravojne snage dele ova oružja među sobom zbog novog dogovora oko pojačane koordinacije.

Navodno ti RPG-6 lanseri raketa napravljeni su u Srbiji pod ruskom licencom. Zapadne zemlje su prošle godine iznele činjenicu da naša zemlje snabdeva oružjem pobunjenike u dilu koji finansira Saudijska Arabija.

Sirija

Raketni bacači se najčešće koriste protiv oklopnih jedinica sirijske vojske | Foto: Reuters

Pobunjenici su takođe saopštili da su dodatno teško naoružanje dobili i početkom ove godine. Ovo naoružanje, koje uključuje i kineske FN-6 rakete zemlja vazduh, finansirao je Katar.

VIDEO> UPOZORENJE: Snimci su uznemirujućeg karaktera!

Balkanska veza u Siriji!

Kako je krajem februara pisao Njujork tajms, naoružanje za Siriju je nabavljeno u Hrvatskoj i bez velike pompe dopremljeno do pobunjenika preko Jordana, i to prvenstveno "sekularnim" grupama kako bi se uspostavio balans sa islamistima, čiji je uticaj u pobuni značajno porastao prethodnih meseci.

RBG 6

Hrvatski RBG-6 u Siriji

Pošiljka oružja iz Hrvatske, sudeći prema snimcima iz Sirije, uključuje protivtenkovske projektile M-79 i bestrzajne topove M-60. Na snimcima iz Sirije vidi se desetine ovih projektila, kao i ručni bacači RPG-22.

Na snimcima se vide i poluautomatski bacači granata RBG-6, proizvedeni u Hrvatskoj po uzoru na južnoafrički "milikor Mk-1".

Snage Bašara el Asada nemaju u arsenalima nijedno od ovih oružja, niti su ih u dosadašnjem toku ustanka koristile pobunjeničke snage.

Analizirajući uticaj ovog oružja na stanje na frontu, bloger Eliot Higins naveo je da je nekoliko ustaničkih grupa, koje su se početkom januara ujedinile u okolini Dare, naoružano ovim oružjem, kao i da je u borbama uništeno nekoliko oklopnih vozila.

Oružje hrvatskog porekla dospelo je i u ruke ustanika nedaleko od Damaska. Od kraja januara, ovo naoružanje nalazi se i u rukama ustanika u Alepu, Idlibu i Hami.

Izraelski izvori navode, pak, da islamisti u Siriji dobijaju naoružanje iz Bosne.

Poslednji komentari
  • Igor Vreme: 05.03.2013 06:29h

    Mene ovo ne cudi.Pa Vucic je uveo sankcije Siriji.I sta sada da pricamo?On je poznat po postenju.

  • ČeM Vreme: 05.03.2013 11:57h

    Još jedno podmetanje DS-a Srbiji, nije dovoljna banana, mleko, nata plata, kad će više nestati.

  • Slobodan Niš Vreme: 05.03.2013 15:04h

    Najlepše molim Vaš uvaženi kolegijum da proveri da li bivša JNA ili VJ, ili Vojska Srbije ima u svom arsenalu ovde pomenuti RPG 6 , ida li mi to uopšte proizvodimo.Nije da protivurečim uvaženim i uvek tačnim izveštajima zapadnih agencija,ali usudio bih se da donekle posumnjam da su učinili nenamernu grešku, vezujući nas za Saudi Arabiju, a bez njihove zle namere.

  • taxista Vreme: 05.03.2013 17:37h

    I da jeste srpsko naoruzanje, to ne znaci da se Srbija svrstava na bilo ciju stranu. Oruzje je roba i ko ima novca da je plati, bice snabdeven. Dosta vise gluposti u stilu Vuka Draskovica koji je srpsku namensku industriju i trgovinu oruzjem unistio u saradnji saa Amerkancima!

  • DSV Vreme: 02.09.2013 18:22h

    Oruzje je roba! Imas li ti srama ili ti je obraz opanak?Time si rekao da je tebi sve jedno dali se nasim oruzjem ubijaju civili ,neduzna deca i zene .Nedao ti bog da to oruzje bude u tvojoj ulici!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP