Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MSP:

Srbija nastoji da spreči članstvo Kosova u UNESCO

Autor: Tanjug | 20.07.2015 - 14:42:00h | Komentara: 0

Još nema zvanične potvrde iz UNESCO-a da je zahtev za prijem Kosova u ovu organizaciju stigao, a ukoliko bude potvrđeno da je taj zahtev upućen, Srbija će nastaviti sa aktivnostima kako bi sprečila članstvo Kosova, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova.

Kada bi se ostvarila Dačićeva ideja, svi srpski manastiri bi pripali albanskom Kosovu: Manastir Gračanica

Manastir Gračanica

Kako ističu u Ministarstvu, svako razmatranje zahteva za prijem Kosova u UNESCO ne samo da bi predstavljalo kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244, već bi imalo i izrazito negativan uticaj na aktuelni dijalog Beograda i Pritine u Briselu.

 - Republika Srbija će svim raspoloživim diplomatskim sredstvima nastojati da, imajući u vidu neprihvatljivost ovog zahteva sa pravnog, političkog i kulturnog stanovišta, spreči članstvo Kosova u UNESCO-u  - ističe se u odgovoru na pitanje Tanjuga povodom medijskih navoda da je Kosovo podnelo zahtev za člantvo.

Kako je navedeno, Srbija će nastaviti sa aktivnostima usmerenim ka obezbeđivanju pune primene rezolucije Saveta bezbednosti 1244.

On je dodao da na Kosovu očekuju da u novembru budu primljeni u tu organizaciju.

Oglasio se i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, rekavši da Vlada Srbije i srpska diplomatija ne prihvataju ideju da Kosovo bude član UNESCO i da će boriti protiv toga.

On je tu incijativu Prištine okarakterisao "vrhunskim cinizmom" i politički neodgovornom.

Sa druge strane, zamenik kosovskog ministra inostranih poslova, Petrir Seljimi, je rekao da "Srbija ne može da spreči članstvo Kosova u Unesko jer prilikom glsanja za prijem u tu međunarodnu organizaciju zemlje članice nemaju pravo veta".

 - Zakonski, Kosovo ima pravo da aplicira u Unesko jer nisu potrebne dve trećine glasova za prijem i ima mnogo država Evrope koje su postale članice Unesko pre nego što su postale članice UN - naveo je on.

Seljimi smatra da bi učlanjenje Kosova u UNESCO "bila najveća pobeda kosovske diplomatije od izglasavanja odluke Međunarodnog pravnog suda".
 

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP