Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZABORAVILI DA POTPIŠEMO UGOVOR

Srbija ne učastvuje na PISA testiranjima!

Autor: RTS | 03.06.2015 - 08:59:00h | Komentara: 0

Đaci iz Srbije u 2015. godini neće učestvovati u međunarodnoj proveri postignuća - PISA testiranju, jer je naša zemlja kasnila sa procedurom i nije na vreme potpisan ugovor, što su pratili i nerešeni finansijski problemi. Finansijski problemi uticali su i na to da Ministarstvo prosvete odustane i od namere da ove godine sprovede nacionalno testiranje po uzoru na PISA studiju.

Škola Prazna učionica

Ilustracija | Foto: Profimedia

Od prvog učešća naših učenika na PISA testiranju 2003. godine, problemi se uvećavaju, a nepoštovanje procedura koštalo nas je izostanka na PISA testiranju.
- Srbija nije na vreme potpisala ugovor za PISU 2015. Taj ugovor je trebalo da se potpiše ili 2012. ili 2013. godine za ovaj novi ciklus, tako da sada ne možemo naknadno da se priključimo jer su pravila vrlo stroga - objašnjava  za RTS Zorana Lužanin iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
U prethodnom krugu naši đaci ostvarili su do sada najbolje rezultate, iako su njihova postignuća i dalje ispod proseka. U zemlji u kojoj je polovina đaka odlična i vrlo dobra, a svaki sedmi je vukovac, PISA testiranje jedan je od retkih objektivnih merila.
- Ne znamo mnogo kako naš sistem funkcioniše, a sada nemamo informaciju koju smo do sada imali. Nedostaje nam poređenje i sa sobom zato što smo do sada mogli da uočimo neke trendove da li rešenja koja se implementiraju dovode do rezultata - kaže koordinatorka PISA testiranja za Srbiju Dragica Pavlović Babić.
Profesorka Srbijanka Turajlić smatra da ne postoji volja da se učestvuje u PISA testiranju.
- Ministarstvo i Vlada znaju da rezultati na PISI, pošto ništa nije urađeno na reformi obrazovanja, mogu da budu samo gori nego što su bili prošli put. Dakle vi treba da date novac da biste naciji pokazali da ništa ne radite po pitanju obrazovanja, a sve dok ne učestvujemo ne znamo koliko smo loši - ističe Srbijanka Turajlić.
Ministarstvo je ipak dobilo zeleno svetlo da organizuje testiranje na kome će naši đaci rešavati PISA zadatke, kao neku vrstu kompenzacije za izostanak iz originalnog istraživanja.
- Ministartvo je pokušalo da bar na neki način napravi nacionalnu PISU tako što bismo uzeli neke iskorišćenje zadatke. Međutim zbog cene takvih zadataka, pogotovo što ne bi bilo uporedivo sa drugim državama, Srbija ne učestvuje u ovom ciklusu - kaže Zorana Lužanin.
Iz Ministarstva prosvete najavljuju da je ugovor za realizaciju PISA 2018 u završnoj fazi, a da su sredstva za testiranja već predviđena u budžetu.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP