Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAŠNO

Srbija nema vakcinu protiv žute groznice!

Autor: dnevno.rs | 08.09.2014 - 08:34:00h | Komentara: 0

Žuta groznica je veoma opasna karantinska bolest koja se vezuje za zemlje Afrike i Južne Amerike. Građani naše zemlje koji žele da putuju moraju da se vakcinišu.

Vakcinacija

Ilustracija | Foto: Dušan Milenković

Građani Srbije koji žele da putuju u Afriku ili Južnu Ameriku u obavezi su da prime vakcinu protiv smrtonosne žute groznice.
Međutim, kako tih vakcina nema više u Srbiji, moraće da idu da se vakcinišu u Crnu Goru, Bugarsku ili Hrvatsku, gde te vakcine koštaju duplo više nego kod nas.
U Srbiji ta vakcina košta oko 2.500 dinara, dok kod naših komšija iznosi 50 evra, a kad se uračunaju i troškovi puta, cifra koju bi izdvojili za vakcinaciju bude i do šest puta veća, pišu Naše novine.
Žuta groznica je jedina bolest za koju je po pravilniku Svetske zdravstvene organizacije potrebno uverenje da je osoba vakcinisana kako bi mkogla da uđe ili izađe iz zemalja Afrike i Južne Amerike.
Vackine protiv ove bolesti u Srbiji nema više od četiri meseca, a oni koji žele da se vakcinišu dobijaju spisak centara gde mogu da je prime izvan granica Srbije. U Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut" kažu da bi ova vakcina trebalo uskoro da bude dostupna građanima u našoj zemlji.
Žuta groznica je veoma opasna karantinska bolest koju prenose komarci, a vezuje se za ekvatorijalni deo Afrike i pojedine zemlje Južne Amerike poput Perua, Ekvadora i Brazila.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP