Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TUŽBA

Srbija plaća 50 miliona evra Litvancima zbog azotare?

Autor: R. K. | 10.11.2012 - 08:02:00h | Komentara: 1

Sud u Londonu će u aprilu naredne godine doneti presudu u vezi s tužbom koju su protiv Vlade Srbije pokrenuli litvanski investitori zbog nezakonitog raskida privatizacije HIP Azotara, prenosi portal “baltik njuz servis”!

Milioni evra završili na Kipru?: Azotara Pančevo

Milioni evra završili na Kipru?: Azotara Pančevo | Foto: Goran Srdanov

Kompanije “Arvi i co” i “Saniteks” traže odštetu od 50 miliona evra zbog, kako kažu, političke odluke vlade da 2009. godine poništi privatizaciju i ponovo preuzme vlasništvo nad Azotarom Pančevo.


SPS pod lupom policije


U aprilu ove godine, sedam osoba je uhapšeno zbog sumnje da je zloupotrebama prilikom privatizacije oštetilo Azotaru za više od osam miliona evra. Kako je “Alo!” ekskluzivno otkrio, ovim povodom će u policiji i tužilaštvu biti saslušani i pojedini visoki funkcioneri SPS-a.

- Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova pristao je da reši slučaj i planira da presudu donese 21. aprila - rekao je Vidmantas Kucinskas, predsednik kompanije “Arvi i co”.

Azotara Pančevo je 2006. prodata za 13,1 milion evra konzorcijumu “Arvija” i “Saniteksa” i beogradskog “Univerzal holdinga”. Iako su novi vlasnici najavljivali da će Azotara postati lider u proizvodnji veštačkih đubriva, oni su već 2007. razmontirali pogon “Karbamid 2“, najvredniji deo fabrike, i prodali ga ruskoj kompaniji za 32,5 miliona evra, bez prethodne saglasnosti Agencije za privatizaciju.
Skoro dve trećine novca završilo je na ime duga Azotare na računima nekih velikih državnih preduzeća, jedno od njih je i “Srbijagas”, koje je i danas vlasnik Azotare, dok je nekoliko miliona evra, kako sumnja tužilaštvo, završilo na privatnim računima na Kipru.
Poslednji komentari
  • Saša Vreme: 10.11.2012 12:43h

    Kupili firmu za 13 miliona a u njoj zatekli robu u istoj vrednosti,to rasprodali pogon razmontirali i prodali za 34miliona,nikom ništa nisu plaćali radnici godinu dana bez plate i još hoće i država da im plati.Treba im reći marš i vi i london.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP