Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! SAZNAJE

Srbija plaća veteranima 250 miliona €?

Autor: Branko Janačković | 13.05.2013 - 22:51:00h | Komentara: 15

Ratne dnevnice mogle bi da koštaju budžet Republike Srbije čak 250 miliona evra, ukoliko Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 15. maja donese prvu presudu u korist 30 veterana iz Nišavskog okruga, a čime bi pravo na dnevnice dobilo 100.000 boraca rata iz 1999. godine, saznaje “Alo!”.

Tužili državu  za diskriminaciju:  Niški borci juče  ispratili svog advokata u Strazbur

Tužili državu za diskriminaciju: Niški borci juče ispratili svog advokata u Strazbur | Foto: Branko Janačković

Grupa od 30 boraca rata, u slučaju „Vučković i 29 drugih protiv Srbije“ već je u prvom stepenu pred ovim sudom dobila spor prošle godine. Srbija je obavezana da obezbedi „nediskriminatorsku isplatu dnevnica“, jer je pod plaštom socijalne pomoći, borcima Topličkog okruga, pre nekoliko godina isplatila oko dve milijarde dinara, ili u proseku po 2.500 evra na ime dnevnica, a ostale veterane je zanemarila.


Dnevnice za neplaćene račune

Miodrag Jovanović, predsednik Udruženja boraca rata iz 1999, kaže da traže ista prava kao veterani iz Toplice. Njih 39 primilo je po 240.000 dinara.
- To što su oni primili nije socijalna pomoć, jer su je dobijali i advokati i sudije i biznismeni, bez obzira na socijalni status - kaže Jovanović, dok Rodoljub Vuković, član Udruženja dodaje : „Državi će se taj novac vratiti odmah, jer će ga većina upotrebiti za plaćanje nagomilanih računa.“
 

Međutim, nakon žalbe države Srbije u Strazburu odluka je stopirana, a za 15. maj zakazano je drugostepeno veće koje će doneti konačnu odluku.
Advokat Srđan Aleksić iz Niša, šef pravnog tima koji zastupa borce, kaže da je predstavke Međunarodnom sudu podnelo do sada 8.500 ratnih veterana iz Nišavskog okruga, koji potražuju oko 22 miliona evra, ali da će, dosudi li sud u njihovu korist, pravo na odštetu imati svih 100.000 boraca rata 1999. iz Srbije.

- Nadamo se daće sud u Strazburu potvrditi svoju prvobitnu odluku i da će naložiti državi Srbiji da u roku od šest meseci sklopi sporazume o obeštećenju sa borcima. Ova presude biće model po kojem će se odlučivati u svih podnetih 8.500 predstavki pred sudom u Strazburu, ali će se ona primenjivati i na sve borce rata u Srbiji kojih ima oko 100.000.
Čak je moguće, da presuda bude model po kojima će se postupati i u svim bivšim republikama Jugoslavije - kaže Aleksić i podseća da je državna administracija pokušala da dokaže da borci nemaju pravo na isplatu dnevnica, što nije tačno.

Srđan Aleksić, advokat

Srđan Aleksić, advokat | Foto: Branko Janačković


- Dokazali smo u Strazburu da isplate borcima Topličkog okruga nisu bile socijalna pomoć već ratne dnevnice. U računima je pisalo da se radi o ratnim dnevnicama, u uverenjima o prebivalištu koja su izdavana u policiji je, takođe, navođeno da se izdaju zbog isplate ratnih dnevnica, a morali su i da povuku tužbe za isplatu ratnih dnevnica da bi dobili nadoknadu. Mi tražimo istu sumu sa kamatama, a ukoliko sud dosudi, predložićemo modalitete isplate - kaže Aleksić.

Veterani su  godinama  bezuspešno tražili  isplate od  Vlade Srbije

Veterani su godinama bezuspešno tražili isplate od Vlade Srbije | Foto: Goran Srdanov

Naobimniji spor u Strazburu


Sa 8.500 predstavki, spor zbog naplate ratnih dnevnica je najobimniji u Strazburu. Pravni tim boraca čini 15 advokata iz Niša, Kruševca, Beograda i pravna kancelarija iz Pariza, dok će državu zastupati Kancelarija za zastupanje pred sudom u Strazburu Ministarstva pravde, koju predvodi Slavoljub Carić. Obe strane će imati vremena po pola časa da Velikom veću iznesu argumente sa po pet ključnih stavki, nakon čega će biti doneta odluka, koja neće biti obavezujuća. Ako sud dosudi u korist boraca, Srbija će u roku od šest meseci morati da izvesti Savet ministara EU da je ispunila odluku.

Poslednji komentari
  • Hmmmm Vreme: 14.05.2013 01:10h

    Hehehe... to je vest koju cekam... :-)

  • Neša Vreme: 14.05.2013 02:24h

    Šta je sa poginulima? Pomen na godišnjicu i to je to? Ne sećam se da su Solunci tražili dnevnice. Patriotizam! Na čast im!

  • sax Vreme: 14.05.2013 07:13h

    nego sta nego ce da plate ono sedenje po sumama i gorama...

  • ja Vreme: 14.05.2013 08:50h

    Ja sam bio mobilisan te godine, ali nisam bio na Kosovu. Treba država da da ono što duguje, ali sam protiv toga da presudu u toj stvari donose ONI PROTIV KOJIH SMO TADA RATOVALI.Licemerno,zar ne...

  • Borac Vreme: 14.05.2013 10:01h

    Sta vam bre drzava duguje, sram vas bilo sve...Bio sam na polozaju u Zrzama pored Djakovice skoro od pocetka pa do samog kraja i nikada mi nije i nikada mi nece pasti na pamet to da naplatim.Zao mi je samo sto sam ispao budala prema sebi, jer su isti oni koji su nas povukli sa Kosova danas zavrsavaju izdaju..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP