Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

A NAS NIKO NIŠTA NE PITA

Srbija počela pripreme za nuklearku?

Autor: Ružica Kantar | 21.05.2013 - 15:50:00h | Komentara: 1

Prošle godine naša zemlja podnela zahtev za članstvo u Grupi nuklearnih dobavljača, iako je do 2015. na snazi moratorijum na nuklearna postrojenja

Nuklearna elektrana

Da li će i nas zagađivati nuklearna elektrana? | Foto: AFP

Srbija je podnela zahtev za članstvo u Grupi nuklearnih dobavljača, odnosno u međunarodnoj grupi koja se bavi kontrolom izvoza nuklearng materijala, tehnologije i opreme, saznaje „Alo!“. Stručnjaci u Srbiji strahuju da je apliciranje u ovu organizaciju, koju čine države koje mahom imaju nuklearne elektrane ili ih u skorije vreme planiraju, samo priprema terena za izgradnju nuklearke i kod nas!

Niko nije nadležan?!
Povodom vesti da Srbija želi članstvo u Grupi nuklearnih dobavljača, “Alo!” je pokušao u nadležnim institucijama da proveri šta to konkretno znači za našu zemlju. Međutim, u Ministarstvu energetike su rekli da je ovo pitanje u nadležnosti Ministarstva prosvete i Agencije za jonizirajuća zračenja, gde su nas potom uputili na Ministarstvo spoljnih poslova (?!). Odgovore iz MSP-a nismo dobili.

Podatak da je naša zemlja podnela zahtev za članstvo u Grupi nuklearnih dobavljača objavljen je i u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2012. godinu. Sijka Pistolova, ekonomski analitičar i urednik sajta „energyobserver.com“, izričita je u razgovoru za „Alo!“ da Srbiji nije potrebno nikakvo članstvo u ovoj ili sličnim organizacijama kada je kod nas još uvek na snazi moratorijum, odnosno Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana (do 2015.). Stoga, ovaj zahtev za članstvo, ona ocenjuje kao „vrlo sumnjiv“.

- Članstvo u ovoj grupi je bespotrebno kada u našoj zemlji važi moratorijum na ovakve aktivnosti. Iz tog razloga deluje mi kao da se u potaji priprema teren za izgradnju nuklerane elektrane i kod nas, i to u bliskoj budućnosti – upozorava Pistolova, koja ističe da je nuklearka skupa investicija kojom bi Srbija samo povećala zavisnost od sveta.

Sijka Pistolova

Priprema se teren za izgradnju elektrane: Sijka Pistolova | Foto: Nenad Kojadinović

Zagovornici nuklearne elektrane
Među prvima koji je tražio da se preispita moratorijum je i bivši potpredsednik Vlade Božidar Đelić, koji je još 2007. godine ukazivao da je to „najjeftniji i najčistiji način proizvodnje električne energije“.

„Da treba uzeti u obzir i gradnju nuklearnih elektrana“, smatrala je u tom trenutku i aktuelna ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je naknadno promenila mišljenje, te prošle godine izjavila da Srbija nema potrebe za tim. I bivši ministar energetike Petar Škundrić smatrao je da treba otvoriti stručnu i naučnu raspravu u vezi sa tom temom. Godine 2011. Ustavni sud je odbacio inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana i ocenio da je „osporeni zakon donet u funkciji zaštite životne sredine od nuklearnog rizika i štetnog dejstva jonizujućih zračenja“.

- Izgradnja nuklearke košta od pet do 10 milijardi evra, za šta bi morali da podignemo kredit i dodatno se zadužimo. Zatim bismo morali da nalazimo sredstva za uvoz nuklearnog goriva, kao i za preskupo skladištenje nuklearnog otpada – zaključuje ona. Kako se već nekoliko godina intezivno priča o demontaži reaktora u Vinči, čime bi se praktično završila nuklearna epoha u Srbiji, dodatno se postavlja pitanje koji je interes naše zemlje za ulazak u ovu organizaciju, čiji su ciljevi neširenje nuklearnog naoružanja kroz kontrolu izvoza. Nikola Aleksić, predsednik „Ekološkog pokreta Novi Sad“ podseća da su mnogi političari na visokim funkcijama i ranije lobirali za tu ideju:

- Pre nekoliko godina, mi smo obavestili javnost da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić sa rukovodstvom multinacionalne nuklearne kompanije „Vestinghaus“ ugovorio kredit kojim će biti izgrađena nuklearna elektrana u Kostolcu. Tadić je to negirao, ali je Dragan Đilas, prvo potvrdio, a onda se kasnije branio da je za sve kriv službenik Narodne kancelarije koji mu nije rekao da u Srbiji postoji zakon koji to zabranjuje – objašnjava Aleksić i ističe da posebno zabrinjava mogućnost da učlanjenje u pomenutoj Grupi otvara vrata Srbije za ulazak nuklearnog otpada ostalih članica ove grupe.

Poslednji komentari
  • Floyd Vreme: 22.05.2013 08:46h

    NE nuklearkama! Na severo-istoku smo imali Cernobil, na jugu imamo Kosovo, na istoku Kozloduj, a radijaciju povremeno po celoj zemlji. Samo nam fali i nuklerana elektrana u sred Srbije pa da budemo totalno ozracena nacija.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP