Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MOŽEMO I BOLJE

Srbija popila kritiku zbog trgovine ljudima

Autor: I. N. | 27.07.2015 - 20:19:00h | Komentara: 0

Srbija je izvor ali i krajnje odredište za žene, decu i muškarce koji su žrtve trgovine ljudima, prinudnog rada i prinudne prošnje, navodi se u novom izveštaju o trgovini ljudima američkog Stejt departmenta.

Silovanje

Žene u Srbiji žrtve seksualne eksploatacije | Foto: Profimedia.rs

Srpske kriminalne grupe u Rusiji, susednim zemljama, ali i Evropi izlažu žene iz Srbije trgovini ljudima s ciljem seksualne eksploatacije.
U izveštaju se ističe da su deca iz Srbije, posebno romska, izložena trgovini ljudima s ciljem seksualne eksploatacije, prinudnog rada, prinudne prošnje i vršenja krivičnih dela na teritoriji Srbije.
Navodi se i da su srpski državljani, posebno muškarci, izloženi radnoj eksploataciji u radno intenzivnim sektorima, poput građevinarstva, u evropskim zemljama, uključujući i Azerbejdžan, Sloveniju i Rusiju, kao i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
Strane žrtve trgovine ljudima u Srbiji potiču iz susednih zemalja, uključujući Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Rumuniju i Moldaviju.

Po mišljenju Stejt departmenta vlasti u Srbiji nisu ispunile ni minimum standarda u eliminisanju trgovine ljudima, međutim, ističu da je vidljiv napor da se tome stane na put.

- Država je unapredila identifikaciju žrtava, pogotovo žrtava prinudnog rada, ali ima manjkavosti u oblasti pomoći i zaštite žrtava. Osuđeno je manje trgovaca ljudima, a i oni koji su osuđeni dobili su blage kazne. Stejt department je mišljenja da Vlada nije žrtvama pružila dovoljno zaštite tokom procesa gonjena, tako da su žrtve bile zaplašene i ponovo su doživljavale traume, ističe se u izveštaju.
Prošle godine identifikovano je 119 žrtava, od kojih je 98 bilo izloženo radnoj, a 16 seksualnoj eksploataciji, tri su bile izložene prinudnoj prošnji i dve prinudi na vršenje krivičnih dela.
Među preporukama za Srbiju su poboljšanje krivičnog gonjenja sa osuđujućim presudama i kaznama za trgovce koje su takve da odvraćaju od vršenja dela. Savetuju i da se prilikom svedočenja žrtvama obezbedi puna zaštita, usvajanje nacionalne strategije za borbu protiv trgovine ljudima, kao i poboljšanje saradnje sa nevladinim organizacijama.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP