Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSKA KONFERENCIJA

Srbija potpisuje Međunarodnu energetsku povelju!

Autor: Tanjug | 20.05.2015 - 09:46:00h | Komentara: 1

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić učestvovaće danas i sutra u Hagu u radu ministarske konferenciji o Međunarodnoj energetskoj povelji, najavilo je to ministarstvo.

Aleksandar Antić

Aleksandar Antić | Foto: Marko Metlaš

 
Na konferenciji će učestvovati ministri energetike i predstavnici 66 država, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike navodeći da će Međunarodnu energetsku povelju formalno usvojiti i potpisati ministri nadležni za energetiku ili spoljne poslove. Konferencijom će predsedavati ministar privrede Holandije Henk Kamp, a u ime Srbije povelju će potpisati ministar Antić.

Međunarodnu energetsku povelju su do sada potpisale 64 strane, uključujući države, ali i organizacije kao što su članice Evropske zajednice (sada EU) i Euratom. SR Jugoslavija je pristupila Evropskoj energetskoj povelji 2001. godine, a ministar spoljnih poslova Srbije je 23. decembra 2008. godine potpisao izjavu kojom je Srbija pristupila Evropskoj energetskoj povelji.

Na taj način Srbija je stekla status posmatrača u procesu energetske povelje koji ćemo novim potpisivanjem zadržati. Status punopravnog člana se stiče potpisivanjem Ugovora o Energetskoj povelji, koji je za razliku od povelje pravno obavezujući.

Imajući u vidu sve prednosti punopravnog članstva u Energetskoj povelji, kao i da je Srbija na putu pridruživanja EU, Srbija će takođe u narednom periodu preduzeti aktivnosti u cilju potpisivanja Ugovora o Energetskoj povelji. Antić će na konferenciji u Hagu govoriti o stavu Srbije - kako Međunarodna energetska povelja može da doprinese međunarodnoj energetskoj saradnji i o najvažnijim ciljevima Srbije u energetskoj saradnji ili u razvoju energetike.
Poslednji komentari
  • Dr Iggyy Vreme: 20.05.2015 14:59h

    Gospodine ministre Antiću, pre potpisivanja "Međunarodne energetske povelje" pažljivo je pročitajte. Za svaki slučaj konsultujte eksperte kao što su dr Zorana Mihajlović i Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor. Ovaj drugi nema što ne zna, stručnjak je za sve i svašta. Najviše mu leži pesma "Ne može mi niko ništa" i jahanje poltrona po borskim kafanama za vreme izvođenja omiljene mu pomenute numere.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP