Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

„INSAJDER“ SAZNAJE

Srbija potrošila 2,8 milijardi € za pomoć Kosovu!

Autor: R. K. | 08.10.2012 - 08:30:00h | Komentara: 0

Za pomoć ugroženom stanovništvu na Kosovu Srbija je za proteklih 12 godina potrošlila 2,8 milijardi evra, otkriva „Insajder“!

Kosovo

Kosovo | Foto: FoNet

- Koliko je novca u poslednjih 12 godina išlo na Kosovo, ono bi trebalo da bude najrazvijeniji region u Evropi. Ne samo u Srbiji ili zapadnom Balkanu, nego u Evropi - priznaje bivši ministar za KiM Goran Bogdanović.


Novinari „Insajdera“, u novoj epizodi serijala „Patriotska pljačka“, otkrili su da građani Srbije direktno preko budžeta plaćaju čak 33 javna preduzeća na KiM, od kojih većina i ne posluje u mestima u kojima je registrovana. Svako od tih preduzeća, osim zaposlenih i direktora, ima između pet i osam članova UO.
Istovremeno, svi zaposleni u državnim institucijama, čak i oni koji su, kako kažu, samo fiktivno zaposleni na Kosovu, primaju platu uvećanu „kosovskim dodatkom“. Ovaj dodatak do 2008. godine dostizao je i 100 odsto od plate, a od 2008. maksimalan dodatak je prepolovljen na 50 odsto.
Kako navode, najviše novca iz budžeta je od 2000. godine do danas otišlo na uvećane plate zdravstvenim i prosvetnim radnicima. Međutim, posebno je zanimljivo da delove ovog sistema finansira i kosovska vlada.
Tako, Srbija plaća 359 zaposlenih u Zdravstvenom centru Prizren, iako u tom mestu od 1999. godine nema Srba, kao i 19 zaposlenih u apoteci u istom mestu, zatim 647 zaposlenih u domu zdravlja i apoteci u Prištini, a između ostalog i specijalistu stomatološke protetike u domu zdravlja u selu Donja Gušterica, iako tamo čak ni ne postoji organizovana služba stomatološke protetike.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP