Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ČIM PREĐE U DIGITALNU FORMU

Srbija predaje Prištini katastarske podatke sa Kosova

Autor: Tanjug | 16.06.2015 - 13:37:00h | Komentara: 0

Srbija će u narednih 12 meseci svu katastarsku dokumentaciju sa teritorije Kosova i Metohije, u digitalnoj formi, predati Prištini, što je dogovoreno Briselskim sporazumom, rečeno je danas prilikom otvaranja renovirane zgrade Arhiva Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) u kojoj će se obavljati taj posao.

Dokumentacija će u digitalnoj formi da bude predata Prištini

Dokumentacija će u digitalnoj formi da bude predata Prištini | Foto: Profimedia.rs

Katastarska dokumentacija sa teritorije Kosova i Metohije je do sada bila u posedu Republičkog geodetskog zavoda Srbije, a kada bude prebačena iz analogne u digitalnu formu, kopija sve te dokumentacije, u digitalnoj i elektronskoj formi, biće predata Prištini, istaknuto je prilikom otvaranja Arhiva RGZ-a u Zemunu, u koji je zbog tog cilja, EU uložila tri miliona evra.


Na osnovu Briselskog sporazuma, Beograd je preuzeo obavezu da izvrši transfer svih katastarskih podataka sa teritorije Kosova i Metohije Prištini, rekla je državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damnjanović.

Renoviranje zgrade RGZ-a u Zemunu deo je projekta "Razmena katastarskih podataka između Prištine i Beograda", a cilj projekta je distribucija Prištini celokupne dokumentacije iz pokrajine, koja je u posedu RGZ-a, rekla je Damjanović.

 - Ovde će se obavljati skeniranje kompletne katastarske dokumentacije sa Kosova i Metohije kako bi se formirala baza podataka koja će posredstvom EU biti predata Prištini - rekla je Damjanović.

Ona je ocenila da je realizacija tog projekta značajan korak u saradnji Beograda i Prištine, istakavši da je to važno zbog napretka Srbije ka pridruživanju EU.

Damjanović je najavila da će u tom arhivu raditi 140 zaposlenih, u dve smene, i da su sada duplirani kapaciteti tog digitalnog centra.

Predstavnici Beograda i Prištine su 2. septembra 2011. godine postigli dogovor u Briselu o transferu katastarskih podataka Prištini, koji pružaju podatke o vlasništvu.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP